10 popularnih zmot o prehrani

10 popularnih zmot o prehrani (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 4. 2014

Ne manjka nasvetov o tem, kako naj oblikujemo svoj jedilnik. Vendar nekateri dobronamerni nasveti izvirajo še iz časov naših babic in drugi so posledica napačnih interpretacij. Zbrali smo najpogostejše.

Ker je skrajni čas, da razčistimo nekaj modrosti, ki jih je znanost že zdavnaj ovrgla.

1. Surova hrana

Da sta špinača in korenje bolj zdrava, če ju jemo sveža z grede, ne drži. Med kuhanjem se sicer izgubi nekaj vitaminov. Vendar to več kot izravna dejstvo, da naše telo veliko bolje sprejema hranilne snovi iz kuhane hrane. Poleg tega surova hrana povzroča rahlo napenjanje.

2. Češnje

Če po pečkatem sadju pijemo vodo, nas bo bolel želodec. Pred tem posvarijo skoraj vsakega otroka. Vendar je to že preživela stvar.

Bolečine se pojavijo le v primeru, če se sveže sadje kuha v želodcu. Za to pa so potrebne klice in teh je bilo prej v pitni vodi zelo veliko. Danes je kakovost vode tako dobra, da je po zaužitju sadja lahko popijemo toliko, kot si želimo.

3. Jajca

Mnenje, da so rjava jajca bolj zdrava od belih, se trdovratno drži. Vendar je barva odvisna le od rase kokoši. Vrsta in količina sestavin sta povsem enaki.

Jajca niti ne povišujejo vsebnost holesterola. Organizem tudi sam proizvaja to snov. Če holesterol zaužijemo s hrano, zdravo telo avtomatično zmanjša proizvajanje.

4. Sol

Ljudem z visokim krvnim pritiskom vedno svetujejo, naj varčujejo s soljo. Vendar nove raziskave kažejo, da je del bolnih, ki ima korist od takšne diete.

To pojasnjuje test: zmanjšamo uporabo soli za približno dva tedna in dovolimo, da nam zdravnik izmeri krvni pritisk pred dieto in po njej.

5. Gobe lahko pogrejemo

Gobe so v glavnem sestavljene iz vode in dokaj veliko beljakovin. Zlahka se pokvarijo, ker se iz razgradnih produktov beljakovin lahko tvorijo strupene snovi. Vendar to velja le pri sobni temperaturi. Zato so bili pred iznajdbo hladilnika nasveti, naj gob ne pogrevajo, dejansko smiselni.

Danes ni več nevarnosti, če ostanke takoj damo v hladilnik. Da izključimo vsakršno tveganje, jedi iz gob shranimo za največ 24 ur in jih pred zaužitjem na hitro prevremo, da uničimo morebitne klice.

Tudi rdeče gobe je najbolje shraniti na hladnem. Pokvarijo se enako hitro kot jedi, ki jih pripravimo iz njih.

6. Bela čokolada

Mnogo jih misli, da je bolj zdrava kot mlečna čokolada, ker vsebuje več mleka. Napačno! Kakavovi masi namreč odvzamejo le prah. Vsebnost maščobe in mleka se razlikuje zelo malo. Zdrava je temna čokolada, ker pač vsebuje veliko kakava.

7. Sveže stisnjen sok

Pri tem velja, če sami stisnem sok in pred tem operemo lupino, je sok res zdrav. Drugače je, če ga popijemo v baru. V njem sok skoraj vedno stisnejo v avtomatih in verjetnost, da škropiva in konzervirne snovi z lupine pridejo v pijačo, je zelo velika.

8. Kokakola

Kokakola v kombinaciji s slanimi palčkami velja za dobro sredstvo proti driski. Zdravniki so si danes enotni, da kokakola ničesar ne spremeni pri driski oziroma da jo visoka vsebnost sladkorja lahko celo okrepi. Izgubo tekočine, ki je povezana z obolenjem, je bolje nadomestiti z zeliščnim čajem ali vodo.

9. Pravi čaj

Vedno znova je slišati, da škodi zobem. Vendar so v pijači snovi, ki jo zelo prijazne do zob. Poleg floura so v njem tako imenovani tanini. Te grenčične snovi zavirajo encim v slini, da škrob spremeni v sladkor, ki spodbuja sobno gnilobo.

Edina težava pravega čaja je optična: obarva zobe.

10. Oreščki in sadje

Tudi o oreščkih, sadju in njihovem zdravju smo že veliko slišali. Vendar, če pojeste veliko oreščkov, ki vsebuje veliko maščob, sadja, ki vsebuje veliko sladkorja, lahko prav tako pridobivate na maščobni masi. Zdrava hrana torej ni razlog, da lahko jeste v neomejenih količinah.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri