2 odlični božični torti! (ostal ne bo niti kos)

14. 12. 2020
Deli
2 odlični božični torti! (ostal ne bo niti kos) (foto: profimedia)
profimedia

Ostanite aktivni, pojdite vsak dan na zrak, tudi decembra jejte zdravo, a sem in tja si le dajte duška. Za vas imamo dva recepta božičnih tort, ki bodo v dobro voljo spravili prav vsakega, celo najstnico, ki je že do glave in čez sita staršev in karantene.

Božična čokoladna torta
profimedia

Za 10-12 kosov potrebujete:

Za pariško kremo:

  • 400 ml smetane
  • 200 g temne čokolade
  • 70 ml močne kave

Za testo:

  • 120 g moke
  • 80 g jedilnega škroba
  • ½ zavitka pecilnega praška
  • 30 g kakava
  • 7 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 40 ml olja

Za okrasitev:

  • malce jajčnega likerja
  • 150 g bele čokolade
  • 50 g masla
  • 100 ml smetane
  • 50 g temne kuverture
  • 80 g marcipana
  • 1 žličko kakava

Postopek

1. Smetano zlijte v kozico in jo zavrite. Kozico odstavite, v smetano stresite koščke čokolade in jo mešajte, dokler se ne stopi. Dodajte kavo in kremo čez noč postavite v hladilnik.

2. Presejano moko zmešajte s škrobom, pecilnim praškom in kakavom. Jajca penasto stepite s sladkorjem. Dodajte jim mešanico moke in olje.

3. Tortni model obložite s papirjem za peko. Vanj vlijte testo in ga pogladite. Testo 40 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po koncu peke naj se malo ohladi v modelu, nato ga vzemite ven in počakajte, da se popolnoma ohladi.

Zakaj bi morali večkrat stati na eni nogi in kaj pomeni, če stojite 60 sekund?

4. Dobro stepite čokoladno kremo. Biskvit vodoravno prerežite na 3 dele. Dva nakapajte z likerjem in ju premažite s pripravljeno kremo. Dele biskvita zložite skupaj in celotno torto premažite s preostalo kremo.

5. Belo čokolado stopite v smetani in maslu. Prelijte po torti in počakajte, da se glazura posuši. Segrejte temno kuverturo, jo denite v vrečko za dresiranje in z njo okrasite torto.

6. Marcipan pregnetite s kakavom, ga razvaljajte, izrežite zvezdice in z njimi okrasite torto.

Torta z jajčnim likerjem
profimedia

Za 10-12 kosov potrebujete:

  • 5 jajc
  • 150 g drobno mletega sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 150 g moke
  • 30 g kakava
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 30 ml olja
  • maščobo in moko za model

Za kremo:

  • 300 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 50 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 50 ml jajčnega likerja

Za okrasitev:

  • 200 g marcipana
  • 80 g mlečne čokoladne kuverture
  • rumeno barvo za živila


1. Jajca penasto stepite s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Previdno dodajte presejano moko s kakavom in pecilnim praškom. Testu na koncu dodajte še olje. Namastite in pomokajte tortni model (premera 24 cm) in vanj vlijte testo.

2. Testo 50 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po peki naj se malce ohladi v modelu, nato ga prevrnite ven. Ohlajen biskvit vodoravno prerežite na 4 dele.

3. Iz mleka, vanilin sladkorja in moke skuhajte gosto kremo. Lahno naj vre 5 minut, nato pa kozico odstavite. Dodajte rumenjaka, ves čas mešajte in tako ohladite kremo. Maslo penasto stepite s sladkorjem v prahu. Postopoma dodajte škrobnato kremo, jo stepite in začinite z likerjem.

4. S pripravljeno kremo zložite skupaj vse dele testa. Celotno torto nato premažite s tankim slojem kreme in počakajte, da se strdi. Marcipan razvaljajte na delovni površini, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu, in z njim obložite torto. Odrežite odvečne dele. Nad vročo vodno kopeljo stopite mlečno kuverturo, jo prelijte po torti in počakajte, da se strdi. Iz preostalega marcipana izrežite snežinke.

Namig: Kar vam še ostane marcipana, ga obarvajte z rumeno živilsko barvo, izrežite zvezdice in z njimi okrasite torto.

Preberite še: Praznični piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci in tudi Božiček

Novo na Metroplay: Če v svoj dan uvedete večerno raztezanje, boste naredili ogromno zase | LUŠTno je biti fit