Trije odlični nasveti športnega in osebnega trenerja, ki igrajo pomembno vlogo pri hujšanju in vzdrževanju teže, pa na njih največkrat pozabimo.
KAKO POMEMBNI SO V RESNICI TOPLI OBROKI?
Takoj ko je kuhano ali pečeno, moramo že biti za mizo in jesti! Če slučajno med kuhanjem in zaužitjem mine kakšna ura, moramo obrok nujno pogreti. Pa je hladna hrana res nezdrava?
Z gurmanskega vidika sta morda topel obrok in sveže pripravljena hrana res boljša izbira. Pa vendar, ko govorimo o škrobu, glikemičnem indeksu in krvnem sladkorju, to ne drži.
Hladna škrobnata živila (krompir, testenine, riž ...) manj dvignejo krvni sladkor in se ne nalagajo v obliki odvečne maščobe! Poglejmo, zakaj ...
Ko na primer skuhamo krompir, med procesom t. i. gelatinizacije škrob razpade, zaradi česar se pozneje lažje presnavlja. Če pa krompir pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevati in se spremeni v 'odporen škrob', ki je odporen proti prebavi. Sestava takšnega škroba je podobna sestavi vlaknin, zato pomaga uravnavati delovanje debelega črevesa. Krvni sladkor se tako manj dvigne in posledično manj naloži v obliki maščobe. Enako velja za testenine, riž in druga škrobnata živila!
Jan Veleušič, športni in osebni trener v Športni Kliniki
Za pomoč in vprašanja pišite na info@sportnaklinika.si. Za več preverite na Facebook Športna klinika in sportnaklinika.si.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija