Chef Andre Rush povzema najbolj pogoste napake, ki jih delamo, ko pripravljamo hrano na žaru. Preberite, čemu se izogniti, da boste od zdaj naprej jedli ravno prav pečeno meso, sočne ribe in hrustljavo zelenjavo.
1. Izbira napačne metode
Obstaja mnogo načinov, kako peči na žaru in mnogo različnih oblik žara. Poznamo tistega, ki deluje na oglje in tistega, za katerega potrebujemo priključitev na plin. Pri prvem je mnogo večje tveganje, da bomo hrano zažgali ali premalo skuhali, saj mora biti oglje točno določene temperature, da bo jed užitna. Če niste posebej izurjeni, raje uporabljajte plinski žar ali pa kar tistega na elektriko. V skrajni sili bo prišel prav tudi veliki 'toaster' gril, ki ga lahko uporabljamo v hiši na električno napeljavo.
2. Preveč dovajanja zraka
Žar je kot pečica – če jo prepogosto odpiramo, bo zunanji zrak vplival na kuhanje in znižal temperaturo pečenja. Še posebej pomembno je, da je žar zaprt, kadar pripravljamo hrano, ki se peče krajši čas.
3. Obračanje mesa prezgodaj ali prepogosto
Ko je meso enkrat na rešetkah, ga pustite pri miru. Piščanec, pleskavice in ribe potrebujejo več časa, da se spečejo – vsakič, ko jih obrnete, pravzaprav začnete od začetka. Držite se preprostega pravila: ko se zrezek ne drži več rešetke, je pripravljen na obrat. Izognite se tudi pritiskanja mesa na rešetke z lopatko, saj s tem ne boste pospešili pečenja.
4. Kompliciranje pri čiščenju žara
Čiščenje žara ni nujno zoprna zadeva. Uporabite sprej ali olivno olje in namažite rešetke pred pečenjem. S tem boste preprečili hrani, da se preveč prime. Ko je peka pečena in žar še vroč, da takoj očistite s krtačko. Če boste čakali, da se shladi, se bo vsa hrana prisušila in to vam bo zelo podaljšalo in otežilo čiščenje.
5. Preverjanje temperature
Pogosto sklepamo, da je hrana gotova, če se na njej že poznajo zareze od rešetk ali pa, je bila na žaru tako dolgo, kot piše v receptu oziroma kolikor je predvidevan čas kuhanja. Najboljši način, da se izognemo napol pečenim zrezkom in krvavim čevapčičem je, da uporabimo termometer za hrano. Izognite se zastrupitvi s hrano!
6. Sklepanje, da se vsa zelenjava kuha ena dolgo
'Specialisti' za meso ponavadi ne posvečajo preveč pozornosti zelenjavi in spečejo vso naenkrat. Pametno si je omisliti posebno rešetko za zelenjavo. Zelenjave ne narežite na premajhne koščke, ker lahko padejo skozi rešetke ali pa se razkuhajo. Pecite skupaj vrste, ki za peko potrebujejo enako dolgo: brokoli in cvetača ter bučka in melancana se lahko pečeta skupaj, medtem ko krompir potrebuje mnogo dlje kot šparglji.
Preberite še: Najboljši triki za peko rib na žaru + recepti
Vir: Real Simple
Že spremljate rubriko Žar od A do Ž?
Z vami bomo vsak teden delili fantastične nasvete ter slastne recepte – vse, od vroče solate, slastne pisane zelenjave, morskih in mesnih dobrot, lahkih kosil, najboljših omak, do sočne sladne sladice.
Prijavite se na e-novice in prejmite 70 najboljših receptov za legendarno žar poletje ter vsak teden top trike in nasvete. Za najbolj zveste pa smo pripravili tudi odlične NAGRADE.
- Za še več vsebin in informacij, skočite na rubriko: Žar od A do Ž
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič