Nekatera živila lahko pripomorejo k nastanku srčno-žilnih bolezni. Preverite, katera.
Kljub temu, da je medicina močno napredovala v diagnostiki in zdravljenju, so bolezni srca in ožilja še vedno eden glavnih vzrokov smrti v razvitem svetu.
Delno so omenjene bolezni lahko pogojene z dejavniki tveganja, na katere nimamo vpliva (genetika, spol, starost...), veliko pa lahko storimo sami. Pri zdravju srca in ožilja ogromno vlogo igra ustrezen življenjski slog.
Kardiolog dr. Andrew Freeman poudarja, da ima prehrana velik vpliv na zdravje srca. Tudi kardiologinja dr. Sharonne Hayes se strinja, ob tem pa dodaja, da ne obstaja živila, ki bi samo po sebi rešilo ali uničilo naše srce. Vseeno pa obstajajo določena živila, ki so precej škodljiva za zdravje srca, zato jih je priporočljivo omejiti.
Kokosovo olje
Čeprav je vrsto let veljalo za zdravo živilo, se je izkazalo, da kokosovo olje vsebuje veliko nasičenih maščob. Zaradi tega lahko prispeva k nastanku bolezni srca in ožilja.
Predelani mesni izdelki
Klobase, slanina in podobni izdelki so visoko kalorični, vsebujejo veliko nasičenih maščob, soli in imajo veliko dodatkov. Uživanje takšnih živil poveča tveganje za bolezni srca, obenem pa povečuje tudi tveganje za nastanek raka.
Beljakovine
Vse več je govora o tem, kako zelo so beljakovine pomembne za zdravje. Res je, da so beljakovine izjemno pomembno hranilo, vendar ogromno ljudi svoje beljakovine zaužije s pomočjo mesnin, ki vsebujejo tudi veliko maščob. Taki izdelki lahko pripomorejo k povišanemu holesterolu in posledično pripomorejo k nastanku srčno-žilnih bolezni.
Hitra hrana
Ocvrta hitra hrana je običajno visoko kalorična, njena hranilnost pa je nizka. To lahko pripomore k povišani telesni teži, ki je še en dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Tudi živila, ki niso cvrta, pogosto vsebujejo veliko enostavnih ogljikovih hidratov, kar je lahko zdravju škodljivo.
Predelani prigrizki
Dr. Freeman opozarja, da so slani in hrustljavi prigrizki, čeprav okusni, običajno visoko predelani ter polni sladkorja in soli. Ob tem dr. Hayes dodaja, da so enostavni ogljikovi hidrati, ki so prisotni v čipsu, kruhu, raznih piškotih in prigrizkih, večji problem kot maščobe.
Energijske pijače
Energijske pijače pogosto vsebujejo veliko sladkorja in drugih potencialno škodljivih sestavin, ki lahko vplivajo na krvni tlak in srčni utrip - med drugim k povišanemu krvnemu tlaku in utripu pripomore tudi kofein, ki se nahaja tudi v kavi.
Sladkarije
Čeprav sladkarij ni nujno popolnoma izločiti, dr. Freeman svetuje, da sladkor uživamo v zelo omejenih količinah. Sladico si privoščite občasno, v zmernih količinah.
Živila, ki vsebujejo veliko soli
Tudi prekomerno uživanje soli lahko pripelje do povišanega krvnega tlaka, to pa lahko povzroči številne težave s srcem.
Od vsega je najpomembneje, da je vaša prehrana hranilna in uravnotežena, ter da poleg tega poskrbite tudi za zadostno količino gibanja, kakovosten spanec ter druge komponente zdravega življenjskega sloga.
Vir: zadovoljna.nova.rs
Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?
Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?