Tako za veliko noč pečejo ajdove želodce v okolici Sodražice.
V Ribnici jih pripravljajo iz krompirjevega testa in ajdove moke in jih ponudijo k velikonočni šunki. V krajih okrog Velikih Lašč in v dobrepoljski dolini jih kuhajo iz ajdove moke, v katero zamesijo koščke suhe svinjine.
Sestavine za 20 porcij:
Za testo:
- 2 kg bele moke
- 2 jajci
- 1,5 l mleka
- sol
- 6 dag kvasa,
Za nadev:
- 1 kg ajdove moke
- suha juha
- 4 dag kvasa
- 1 kg kuhane svinjske glave
- 2 jajci
- 20 dag suhih fig
Priprava:
Iz navedenih sestavin zamesimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati. Vzhajanega dobro pregnetemo in razdelimo na hlebčke. Vsakega posebej na debelo razvaljamo in ga namažemo z nadevom. Testo močno zvijemo ter položimo v namaščen pekač. Zvitek večkrat prebodemo in pustimo vzhajati. Ko je dovolj vzhajan, ga premažemo s stepenim jajcem in spečemo.
Za nadev v suhi svinjski juhi skuhamo mehkejše ajdove žgance, ki lahko vrejo le 10 minut. Zvrnemo jih v skledo in ohladimo. Dodamo vzhajani kvas, na drobno zrezano meso svinjske glave, jajci in na kocke zrezane fige. Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo, da testo še enkrat vzhaja, preden ga namažemo na belo testo.