Ali lahko uživamo jajca po tem, ko jim je potekel rok trajanja?
Jajca so izjemno priljubljeno živilo. Poleg visoke vsebnosti beljakovin so lahko tudi dober vir selena, fosforja, vitamina B12 in nekaterih antioksidantov. Obenem so izjemno vsestranska in se lahko pripravijo kot samostojno jed, pogosto pa so tudi nepogrešljiva sestavina bolj kompleksnih obrokov.
Včasih pa nam jajc enostavno ne uspe porabiti pred iztekom roka trajanja. Jih je kasneje pametno uživati?
Koliko časa so jajca užitna?
Koliko časa so jajca varna za uživanje je odvisno od več različnih dejavnikov. Predvsem je pomembno upoštevati dva dejavnika: ali so jajca bila sveža, ko ste jih kupili ter kako samo živilo shranjujete.
Na portalu n1info.hr pišejo, da so jajca v hladilniku lahko varna za uporabo nekaj tednov, celo do nekaj mesecev.
Kako ohraniti jajca sveža dlje časa?
Priporočljivo je, da jajca hranimo v hladilniku, nastavljenem na približno 4°C ali nižje. Najbolje je, da so postavljena na notranje police, ne na vrata. Odpiranje in zapiranje vrat lahko namreč privede do nihanja temperature, obenem pa ob zapiranju hladilnika lahko pride tudi do razbitja lupine.
Najbolje je, da so jajca hranjena v škatli, v kateri so prišla. Škatla namreč prepreči, da se jajca razbila ali da bi absorbirala vonjave drugih živil v hladilniku.
Lahko uživamo jajca s pretečenim rokom uporabe?
Če jajca kupite v trgovini, je na njih naveden tudi rok uporabe. A na portalu n1info.hr poročajo, da so jajca lahko varna za uživanje tudi dva do tri tedne po navedenem datumu.
Ključno je, da jajca ustrezno shranjujete, pred samo uporabo živila s pretečenim rokom pa temeljito preverite njegov izgled, barvo, vonj in teksturo. Če se vam jajce zdi 'sumljivo', ga raje zavrzite.
Vir: n1info.hr
- Preberite tudi: Poceni in okusno: Kosilo, polno beljakovin, ki ga boste naredili že v pičlih 5 minutah!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?