Je varno zaužiti meso, če je njegova embalaža napihnjena? Preverite, kaj svetujejo strokovnjaki.
Izdelki živalskega izvora so pogosto dovzetni za kvarjenje. Da bi jih vsaj delno zaščitili pred okužbami in plesnijo, proizvajalci uporabljajo posebno embalažo, ki zmanjša pokvarljivost in poveča svežino.
Včasih pa se ta embalaža napihne. Ali je takšen izdelek varno zaužiti?
Zakaj se embalaža napihne?
"Če tega ne stori proizvajalec, potem je napihnjenost posledica aktivnosti mikrobov," za portal Yahoo pojasnjuje Martin Bucknavaga, specialist za varnost hrane.
"Ko se mikroorganizmi prehranjujejo, ustvarjajo posebne pline. V zaprti embalaži se bo ta plin kopičil in sčasoma bo prišlo do napihnjenosti embalaže," dodaja mikrobiolog Jason Tetro.
Je varno zaužiti meso, če je embalaža napihnjena?
Kljub temu, da je napihnjena embalaža znak prisotnosti mikroorganizmov, to še ne pomeni, da je takšen izdelek neužiten.
Jacob Tuell, docent živilske znanosti, opozarja, da je takšno živilo vseeno lahko varno za uživanje. "Najbolje je, da si v trgovini ogledate enake izdelke. Če so vsi napihnjeni, je to najbrž povsem nenevarno. Bodite pozorni tudi na druge znake, ki bi lahko nakazovali na to, da je živilo pokvarjeno: nenavadna barva, neprijeten vonj, sluzasta tekstura... Če kaj opazite kaj od naštetega, mesa raje ne uživajte," svetuje.
Prav tako je zaskrbljujoče, če se zdi, da napihnjena embalaža ni namerna. Tudi v tem primeru je uživanje odsvetovano.
Ko ugotavljate, ali je nek izdelek varen za uživanje, uporabite vse svoje senzorične čute: izdelek si dobro oglejte, razmislite o njegovem vonju, barvi, teksturi. To vam bo pomagalo določiti, ali meso lahko zaužijete ali je bolje, da ga zavržete.
Vir: n1info.hr
Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?
Pojasnjuje Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?