Ali lahko jemo surovega lososa?

24. 3. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Losos je zelo vsestransko živilo, saj vsebuje zdrave maščobe in dragocene hranilne snovi. Kdor ga redno uživa, krepi srčno-žilni sistem. Dodatno od njega pridobijo športniki, saj lahko maščobne kisline omega 3, ki jih vsebuje losos, preprečijo vnetne reakcije v mišicah in sklepih, ki so posledica obremenitev.

Surov losos se večinoma uporablja za pripravo sušija. V tem primeru mora biti zelo svež in najvišje kakovosti. Ker so v surovi ribi lahko paraziti, nematodi ali gliste, se priporoča, da meso najmanj 24 ur odleži pri največ –20 stopinjah, da se tako klice zanesljivo uničijo.

Nakup in shranjevanje lososa

Svež losos ima jasne oči in rdeče škrge, trdno meso in trdne luske.

Poleg tega svež losos ne diši po ribah, ampak po morju. Hladilna veriga, se pravi čas med nakupom in hlajenjem doma, se skorajda ne sme prekiniti. Do doma ga shranite v hladilni torbi, transport pa naj bo čim krajši. Če ga ne boste uporabili takoj, ga položite na krožnik in pokrijte z drugim krožnikom ali folijo za živila. Tako ga lahko v hladilniku hranite največ dva dni.

Pozor: nosečnice ne smejo jesti surove ribe, ker bi lahko možni povzročitelji bolezni pomenili nevarnost za nerojenega otroka. 

Testenine z lososom

Sestavine:

  • 400 g testenin
  • večji por
  • oljčno olje
  • 500 g svežega fileta lososa brez kosti
  • 4-5 dl sladke smetane
  • sol, poper, eko limona

Najprej spečemo lososa v ponvi in pečenega preložimo na krožnik. V velik lonec nalijemo vodo, v krop stresemo sol in testenine, ki jih skuhamo po navodilih.

Por narežemo in stresemo v ponev. Dolijemo olje in por na hitro popražimo. Prilijemo smetano, jo začinimo z lupinico limone in počasi kuhamo. Lososu odstranimo kožo ter kosti in ga razkosamo, koščke pa vmešamo v omako. Kuhane testenine damo v omako, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri so se kuhale testenine, začinimo, premešamo.

Losos iz pečice

Sestavine:

  • 700 g lososovih filetov s kožo (4 kosi)
  • 1 limona
  • 2,5 žlice olivnega olja
  • 0,5 žličke soli
  • 0,25 žličke sveže mletega popra

Priprava:

V kožo fileta lososa na več mestih rahlo zarežemo. Limono prerežemo na pol in iz obeh polovic iztisnemo sok.

Pripravimo marinado iz limoninega soka, olivnega olja, soli in popra. Sestavine dobro premešamo. V skledo z marinado položimo lososove filete in jih z obeh strani premažemo z marinado. Skledo pokrijemo in vsaj za dve uri shranimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Plitek pekač obložimo s papirjem za peko. Po pekaču razporedimo marinirane lososove filete (stran s kožo naj bo obrnjena navzdol). Pekač za približno 15 do 20 minut potisnemo v ogreto pečico. 

Losos v smetanovi omaki

Sestavine:

  • filet svežega lososa
  • bela čebula
  • maslo
  • mleko
  • sladka smetana
  • sveži koprc ali sveži koriander

Priprava:

V loncu raztopimo maslo in na njem zasteklenimo na drobno narezano čebulo. Pogumni dodamo ščepec rjavega sladkorja (beli tudi velja), čebulo pomokamo s pol jedilne žlice moke in dobro premešamo.

Zalijemo z mlekom in premešamo, da se zgosti. Vmešamo sladko smetano in počakamo, da zavre. Odstavimo. Pred tem smo lososove filete narezali na palec debele rezine. Te zdaj vmešamo v pripravljeno omako, posodo pokrijemo in pustimo stati pet minut. Ne postavljajmo na ogenj. Losos v smetanovi omaki je pripravljen.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"