Balastne snovi - pomembne za presnovo

Balastne snovi - pomembne za presnovo (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2015

Balast – sliši se kot nekaj odvečnega in ničvrednega. In tako se je kar nekaj časa razmišljalo o neprebavljivih delih hrane, ki se enostavno izloči. Pa vendar v našem telesu izpolnjujejo pomembne naloge – in skrbijo za naše zdravje.

Da so te snovi več kot zgolj odvečen balast, so ugotovili v sedemdesetih letih: znanstveniki so ugotovili, da je v podeželskih predelih Afrike bistveno manj diabetesa, črevesnega raka in bolezni srca in ožilja kot pri nas. Ker je bila tam prehrana bogata z balastnimi snovmi, so domnevali, da obstaja povezava. Danes je znanstveno dokazano, kako zelo so za nas pomembne te snovi.

So sestavni deli živil

Balastne snovi v rastlini ustvarijo neko vrsto ogrodja, ki jim daje stabilnost in oporo. Najdemo jih v celičnih stenah in lupinah žit, stročnic, oreščkih, sadju in zelenjavi. V živalskih izdelkih pa se sploh ne pojavljajo.

Veliko balastnih snovi ima vlaknasto strukturo, zato jih poznamo tudi pod imenom vlaknine. Razlikujemo topne in netopne balastne snovi.

  • Topne (pektin, inulin; v oreščkih, sadju in zelenjavi) vežejo vodo in močno nabreknejo.
  • Netopne (celuloza, lignin; v lupini žitnih zrn; glejte tabelo desno) tega ne morejo. Delujejo kot naravno polnilo in so koristne predvsem za redno in hitro praznjenje črevesja.

Kdor zaužije dovolj netopnih balastnih snovi iz polnozrnatih izdelkov in otrobov, uspešno preprečuje pojav črevesnega raka in vnetja slepega črevesja.

Preberite: Kako ohraniti zdravo črevesno floro

Topne balastne snovi so pomembne predvsem za presnovo: pomagajo pri izločanju holesterola in ščitijo pred pojavom žolčnih kamnov, ki nastanejo pri prenasičenju žolčne tekočine s holesterolom. Poleg tega zavrejo delovanje encimov, ki razkrajajo maščobo, kar pripomore k temu, da v organizem prispe manj maščobe iz prehrane.

Priporočljivih 30 g balastnih snovi na dan

Najmanj. Večina ljudi jih zaužije le 20 gramov. Pa vendar so te zelo zdrave, saj oskrbijo telo z veliko vitamini in tudi nasitijo za kar nekaj časa. Na raven krvnega sladkorja imajo zelo pozitiven učinek topne balastne snovi.

Pomembno je, da jih dobro prežvečite in pri tem popijete veliko tekočine. Če vas mučita zaprtje ali napihnjenost, so lahko krive netopne balastne snovi, ki zamašijo črevesje. Topne balastne snovi iz sadja, zelenjave in tudi lanenih semen poskrbijo za boljšo prehodnost blata.

Priporočljiva je predvsem mešanica iz različnih virov balastnih snovi – tako sadja in zelenjave kot tudi polnozrnatih izdelkov.

Na začetku se osredotočite na balastne snovi, ki jih tako ali tako uživate, in jih začnite postopno nadomeščati: polnozrnate testenine namesto običajnih, enolončnice s stročnicami namesto bistrih juh in seveda polnozrnati kruh namesto belega. Številni ne vedo, da lahko balastne snovi najdemo tudi v prigrizkih: v mandljih in polnozrnatih piškotih.

Preberite tudi: Ogljikovi hidrati - ali jih telo sploh potrebuje?

Balastne snovi, vlaknine v posameznih živilih