Beli beluši imajo zelo blag okus, zeleni pa bolj izrazitega.
Sestavine za 6 porcij
- 500 g belušev (belih ali zelenih)
- sol
- 100 g slanine
- 400 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 300 g ementalerja
- 1 žlička mletega popra
Priprava
Beluše očistite, odrežite olesenele dele. Bele tudi olupite. Nato jih približno 5 minut kuhajte v vreli slani vodi, jih vzemite iz vode, oblijte s hladno vodo in odcedite. Na pomokani delovni površini razvaljajte listnato testo v velikosti pekača, ga prenesite na papir za peko in skupaj z njim v pekač. Večkrat ga prebodite z vilicami.
Sir grobo nastrgajte in ga enakomerno potresite po testu. Obložite z beluši in potresite s poprom in kockami slanine. Kolač približno 20–25 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj, da se obarva lepo zlato rjavo.
Čas priprave: približno 50 minut
Na osebo približno 570 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 44 g, ogljikovi hidrati: 23 g