Beluševa pita

7. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Beluševa pita (foto: revija lisa)
revija lisa

Nežna stebla in špinača na postelji iz jajčne smetane in hrustljavega testa

Za 4 osebe potrebujete

Za testo:

  • 65 g hladnega masla (kocke)
  • 2 noževi konici soli
  • 125 g moke
  • 1 rumenjak

poleg tega:

  • 750 g belih belušev
  • sladkor
  • sol
  • 1 brizgljaj limoninega soka
  • 1 žličko masla
  • 100 g špinače
  • 200 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • poper
  • nariban muškatni orešek
  • 50 g naribane gavde

Priprava

Sestavine za testo stresite v skledo in najprej s priključkom za gnetenje električnega ali ročnega mešalnika, nato pa še s hladnimi rokami zgnetite gladko krhko testo. Če je treba, mu dodajte 1 žlico hladne vode. Testo oblikujte v kroglo in jo za 15 minut postavite v hladilnik. Nato testo razvaljajte, z njim obložite namaščen pekač (25 x 13 x 3 cm), oblikujte rob in ga znova postavite v hladilnik.

Očistite beluše in jih približno 10 minut kuhajte v vodi, ki ste ji dodali sladkor, malce limoninega soka in masla. Očistite špinačo in jo približno 15 sekund blanširajte v slani vodi. Oblijte jo s hladno vodo, ožemite in počakajte, da se dobro odcedi. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

Oglasila se je pevka: “Od zdaj navijam za Luko in Lakerse!”

Zmešajte kislo smetano, jajci, sol, poper, muškatni orešček in 2–4 žlice vode od kuhanja belušev. Beluše in špinačo porazdelite po testu. Prelijte s smetano, potresite s sirom in pito pecite 35–40 minut. Po želji postrezite mlačno ali hladno.

Čas priprave: približno 1 ura in 50 minut.

Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija