In še obvezno za vse ljubitelje: holandska omaka
Za 4 osebe potrebujete
- 1 kg krompirja
- sol
- 2 kg belih belušev
- 1 žličko sladkorja
- 250 g masla
- 2 rezini neškropljene limone
- 3 rumenjake
- 2–3 žlice belega vina
- malce limonovega soka
- 400 g prekajene slanine (tanke rezine)
Priprava
Krompir olupite, ga oplaknite in približno 25 minut kuhajte v slani vodi. Beluše olupite in jim odrežite olesenele dele. V veliki široki posodi zavrite večjo količino vode s sladkorjem, 1 žličko masla in rezinami limone. Beluše glede na debelino kuhajte 12 do 15 minut.
Med tem za holandsko omako stopite preostalo maslo in počakajte, da se malce ohladi. V kovinsko skledo dajte rumenjake, vino, limonov sok in malce soli. Z metlico za sneg jih nad vročo vodno kopeljo stepajte toliko časa, da se količina podvoji. Nato previdno primešajte stopljeno maslo in omako še začinite.
Krompir in beluše odcedite. Oboje skupaj s šunko porazdelite po krožnikih. Prelijte s holandsko omako in jed po želji potresite še s sesekljanim peteršiljem in nastrgano lupinico neškropljene limone.
Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.
Na osebo: približno 850 kcal, beljakovine: 32 g, maščobe: 63 g, ogljikovi hidrati: 38 g.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem