Beluši s prekajeno šunko

19. 5. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Beluši s prekajeno šunko (foto: revija Lisa)
revija Lisa

In še obvezno za vse ljubitelje: holandska omaka

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 kg krompirja
  • sol
  • 2 kg belih belušev
  • 1 žličko sladkorja
  • 250 g masla
  • 2 rezini neškropljene limone
  • 3 rumenjake
  • 2–3 žlice belega vina
  • malce limonovega soka
  • 400 g prekajene slanine (tanke rezine)

Priprava

Krompir olupite, ga oplaknite in približno 25 minut kuhajte v slani vodi. Beluše olupite in jim odrežite olesenele dele. V veliki široki posodi zavrite večjo količino vode s sladkorjem, 1 žličko masla in rezinami limone. Beluše glede na debelino kuhajte 12 do 15 minut.

Med tem za holandsko omako stopite preostalo maslo in počakajte, da se malce ohladi. V kovinsko skledo dajte rumenjake, vino, limonov sok in malce soli. Z metlico za sneg jih nad vročo vodno kopeljo stepajte toliko časa, da se količina podvoji. Nato previdno primešajte stopljeno maslo in omako še začinite.

Znižali omejitev hitrosti in postavili radar. Prebivalci: To je arogantna represija

Krompir in beluše odcedite. Oboje skupaj s šunko porazdelite po krožnikih. Prelijte s holandsko omako in jed po želji potresite še s sesekljanim peteršiljem in nastrgano lupinico neškropljene limone.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.

Na osebo: približno 850 kcal, beljakovine: 32 g, maščobe: 63 g, ogljikovi hidrati: 38 g.