Beli in zeleni beluši izvirajo iz iste vrste rastline – najprej so beli, svetloba pa jim doda klorofil.
Sestavine za 4 osebe
- 1 šop (približno 500 g) zelenih belušev
- 1 šop (približno 500 g) belih belušev
- 3 žlice grobe morske soli
- 3 žlice sladkorja
- 250 ml stopljenega masla
- 250 ml oljčnega olja
- 3 stroki česna (rezine)
- pest drobnjaka
- beli kruh
Priprava
Belušem odrežite olesenele dele, bele beluše pa še olupite. Položite jih na kuhinjsko rešetko ter pod njo namestite pekač ali večji krožnik. Nato jih potresite s soljo in sladkorjem. Nato jih obrnite, da bodo lepo začinjeni z obeh strani. Pustite stati približno 15 minut, nato pa z vlažno krpo obrišite sol in sladkor.
Če je le možno, vse beluše tesno skupaj zložite v večjo ponev, jih prelijte z maslom in oljem, da bodo vsi lepo pokriti. Če je treba, dodajte še masla in olja. Potresite s česnom. Pri srednji temperaturi mešanico skoraj zavrite, temperaturo tik pred zavretjem zmanjšajte in pri nizki temperaturi beluše kuhajte še 10–15 minut, da se lepo zmehčajo. To preverite z vilicami. Ko so kuhani, jih vzemite iz ponve, potresite z drobnjakom in jih postrezite s svežim belim kruhom.
Čas priprave: približno 45 minut
Na osebo približno 752 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 76 g, ogljikovi hidrati: 18 g
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe