Kako bi se morali lotiti kuhanja krompirja?
Kuhanje krompirja ni težko. Kljub temu obstaja nekaj malenkosti, ki lahko naredijo veliko razliko v teksturi in okusu. Ena pomembnejših je, kako začeti s kuhanjem krompirja – bi morali vodo najprej zavreti in nato v lonec stresti krompir ali se kuhanje vedno začne v hladni vodi?
Resnica?
Mimogrede preverite še: Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka!
Obstaja na stotine različnih sort krompirja in verjetno že veste, da se pod lupino skriva precej različno "meso". Zato vsak krompir ni primeren za cvrtje, prav tako ne za peko in vsak se drugače kuha.
Običajno se delijo v dve široki kategoriji: moknati in voskasti. Moknat krompir je suh in s kuhanjem postane nekoliko zrnast, saj vsebuje relativno visok odstotek škroba. Dober je za pripravo pomfrita, iz takšnega krompirja je najboljši pire, pa tudi pečen je fantastičen.
Voskast krompir ima tanko lupino, gladko meso, vsebuje več vlage in le okoli 16 % škroba, zato pri kuhanju ohrani svojo obliko. Odlično se obnese v krompirjevi solati.
Prav tako je dobro vedeti: v moknatem krompirju se bo škrob začel razgrajevati pri veliko nižjih temperaturah v primerjavi s škrobom v voskastem krompirju – skoraj 12 C razlike, piše Guy Crosby, profesor s Harvard School of Public Health.
Torej … Hladna ali vrela voda?
Za večino krompirjevih jedi se priporoča začetek kuhanja v hladni vodi, ki jo počasi segrevate. Tako je najlažje doseči enakomerno kuhanje. In tako se izognete temu, da bi v loncu imeli bodisi na pol surov bodisi razkuhan krompir – še posebej, če kuhate cel krompir. Nekateri viri tudi navajajo, da hladna voda pomaga zmanjšati količino škroba, ki se izloči iz krompirja, kar lahko vpliva na teksturo in okus jedi.
Kaj se zgodi, če krompir stresemo v vrelo vodo?
Če krompir stresemo v vrelo vodo, škrobna zrna nabreknejo in se ločijo ter želatinirajo. Rezultat je lahko: zunaj mehek ali celo razkuhan krompir, znotraj pa še trd.
Kuhanje v vreli vodi je, kot navajajo nekateri viri, priporočljivo za sorte z voskasto teksturo in za mlad krompir. Tako naj bi se skrajšal čas kuhanja in preprečilo, da bi krompir vpil preveč vode.
Nasvet za konec
In še zanimiv nasvet, ki ga je delil Stephen Narramore, glavni kuhar v prestižni restavraciji.
Pri izbiri metode kuhanja (za krompir ali katerokoli drugo zelenjavo) vam lahko pomaga preprosto "pravilo". Če raste v zemlji, začnite kuhati v hladni vodi, ki jo počasi segrevate do vretja. Če raste nad zemljo, začnite kuhati v vreli vodi.
Izjema je mlad ali voskast krompir, ki se prav tako lahko začne kuhati v vreli vodi.
A saj veste, če je imela vaša mama ali babica uspešnejši način, lahko prezrete vsa druga "pravila, ki jih slišite.
Viri: The Difference Between Waxy and Mealy Potatoes, bbc.com, thekitchn.com
Preberite tudi:
Odslej boste dvakrat premislili, ali boste zjutraj posegli po skodelici kave
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?