Ko se odločimo, da bomo jedli čim bolj zdravo, nakupovanje lahko postane precej naporno, saj se na embalažah živil nahaja cela vrsta nenavadnih sestavin. In prav zato smo pripravili za vas ultimativni priročnik o aditivih v prehrani: da vam pomagamo pri razumevanju skrivnostnih oznak na živilih, tako da se boste lahko zanesljivo odločali, katere izdelke izbrati in katerim se izogniti.
Ste vedeli, da živilska industrija danes v izdelke dodaja že kar 6000 različnih aditivov?
Kot je zapisano v Pravilniku o aditivih za živila (Uradni list Republike Slovenije, št. 43/04), je aditiv vsaka snov, ki se običajno ne uporablja oziroma ne uživa kot živilo in ne predstavlja običajne sestavine živila, ne glede na to, ali ima hranilno vrednost, se pa namensko dodaja živilu iz tehnoloških razlogov v proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, transportu in hrambi.
Toda kupci smo pogosto zmedeni. Se jim moramo izogibati, če ne želimo škoditi svojemu zdravju? Ali pa naj zaupamo, da zakonodaja dobro ureja to področje?
Seznam aditivov, za katere priporočamo, da se jim izogibate
V priročniku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o aditivih – snoveh, ki se dodajajo živilom z namenom izboljšanja njihovega videza, okusa, teksture ali trajnosti. Skupaj bomo raziskali, kaj so aditivi, kako jih prepoznati na embalaži in kako se odločiti za varne izbire.
Posebej se bomo osredotočili na nekaj pogostih aditivov, pri katerih je potrebna posebna previdnost, kot so mononatrijev glukamat (E621), natrijev nitrit (E250) in karagenan (E407).
Razkrili bomo, v katerem izdelkih se aditivi nahajajo in kako lahko škodijo našemu zdravju. Skupaj bomo pogledali, kako jih prepoznati na embalaži, ter vam dali nekaj preprostih nasvetov za zdravo in varno prehranjevanje.
Nasveti za izogibanje potencialno škodljivim aditivom
Z vami bomo delili 7 naših najboljših nasvetov, kako se prepričati, da jemo zdravo in kakovostno hrano. Dva izmed najpomembnejših pa delimo z vami že tukaj:
Preverite seznam sestavin
Preden kupite živilo, preverite seznam sestavin na embalaži. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo aditive, kot so umetna barvila (npr. tartrazin, amaranth) ali konzervansi (npr. natrijev benzoat, butilhidroksitoluen). Če katere sestavine ne poznate, jo poiščite na spletu in preverite, ali je varna za uživanje.
Kupujte ekološka živila
Čim pogosteje kupujte živila s certificiranimi ekološkimi oznakami, saj je pri ekološki proizvodnji dovoljenih le 35 aditivov, prepovedana pa je uporaba barvil, ojačevalcev okusa in umetnih sladil.
Pri Aktivni.si smo prepričani, da je pomembno vedeti, kaj dejansko jemo in kako to vpliva na naše telo, zato smo za vas pripravili ultimativni vodnik po aditivih v prehrani!
Prenesite si ga spodaj.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?