Koliko jedi iz buče ste pojedli to jesen? Takšne dobre posledice ima buča na zdravje 👇

21. 11. 2023
Deli
Si kdaj pripravite bučno juho? Preverite, kako hranljiva je. (foto: Profimedia)
Profimedia

Obožujete bučno juho, bučno pito, bučni pire? Potem imamo za vas odlične novice: buča ima mnogo zdravilnih posledic na vaše telo. 

Ste komaj čakali jesenski čas tudi zato, da iz kuhinje zadiši po buči? Mi tudi! In da vam damo še kakšen razlog več, zakaj za kosilo pripraviti nekaj iz buče, smo pripravili nekaj dobrih posledic, ki jih ima na zdravje. Če niste povsem prepričani v jedi iz buče, boste zagotovo vsaj poskusili. 

Ker jesen ne more miniti brez dekoracije in dobrot iz buče, je tu nekaj dobrih posledic uživanja buče: 

Polna antioksidantov

V buči najdete veliko antioksidantov, katerih naloga je varovanje celic pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. Antioksidanti naj bi kožo varovali tudi pred nevarnimi sončnimi žarki, zmanjšali tveganje za bolezni, ki so povezane z očmi, zmanjšali tveganje za srčne bolezni ...

Vir vitamina A

Buča vsebuje beta-karoten, ki ga telo pretvori v vitamin A. Že z eno manjšo posodo buče boste vase vnesli dvakratno priporočeno količino tega vitamina. Vitamin A se pomaga krepiti imunski sistem in posledično ščititi telo pred boleznimi, ki trenutno krožijo okrog vas. Zato se z bučami lahko ubranite tistega nadležnega prehlada, ki vas daje vsako zimo. 

Naj v kuhinji zadiši po buči iz pečice!

Naj v kuhinji zadiši po buči iz pečice!

Profimedia

Vse kar potrebujejo vaše oči

Poleg vitamina A, boste v buči našli še lutein in zeaksantin - dve spojini, ki sta zelo hranljivi za oči. Ob rednem uživanju lahko zmanjšata tveganje za pojav sive mrene in rumene pege, ki se pojavi s staranjem. Če o zdravju oči nikoli ne razmišljate, si tu in tam privoščite bučo in poskrbite za svoj vid. 

Vlaknine

Vlaknine so pomembno hranilo, ki bi ga bilo dobro vnesti že v zajtrk, zagotovo pa v vsaj en dnevni obrok. Zaradi vlaknin boste dlje časa siti in se boste precej lažje izognili vsem sladkim prigrizkom, ki prežijo na vas. Vlaknine vam pomagajo tudi pri pravilni prebavi in hujšanju, saj je precej lažje izgubljati kilograme s polnim želodcem, kajne? V nobenem primeru ne priporočamo diet, ki od vas zahtevajo stradanje. 

Vnos vlaknin povečujte postopoma, saj lahko drugače vodijo v napihnjenost in pline. 

Če radi eksperimentirate, iz buče pripravite marmelado ali sladico.

Če radi eksperimentirate, iz buče pripravite marmelado ali sladico.

Profimedia

Malo kalorij

Če je vaš cilj, da pazite na kalorije, je buča odlično živilo za vas in na srečo jo lahko pripravite na veliko različnih načinov. Obrok bo še vedno hranljiv, poln vitaminov in mineralov, nasiten, ne bo pa zelo kaloričen. Pobrskajte za recepti in dopolnite svojo knjižico s pripravami buče tako in drugače. 

Kaj pravite na kos slastne bučne pite?

Kaj pravite na kos slastne bučne pite?

Profimedia

Zdravo srce

Buča vsebuje kar nekaj hranil, ki imajo dobre posledice na srce: kalij, vitamin C, vlaknine ... Z rednim uživanjem teh snovi skrbite za uravnan krvni tlak in manjše tveganje za srčno kap. Težav ne boste imeli niti s holesterolom ali drugimi srčno-žilnimi boleznimi (če je vaš slog tudi v splošnem zdrav). 

Za sladkosnede ...

Ste vedeli, da lahko iz buče pripravite tudi palačinke? 

Pripravite sestavine: 

  • 2 jajci
  • ¾ skodelice navadnega grškega jogurta
  • 1 bučo
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • ½ čajne žlice vanilijevega ekstrakta
  • ½ skodelice pšenične moke
  • ¼ skodelice ovsa
  • 1 čajno žlico pecilnega praška
  • ščep soli
  • ¼ žličke začimbe iz buč (po želji)
  • sesekljane oreščke

prvi posodi zmešajte jajca, jogurt, javorjev sirup, zmiksano bučo in vanilijev ekstrakt. Dajte na stran in vzemite drug del sestavin.

drugo posodo dajte moko, oves, pecilni prašek, sol in začimbo buče. Vse skupaj dobro premešajte.

Združite mokre in suhe sestavine, da nastane gladka masa (brez zračnih mehurčkov). Ponev premažite z maslom in to po potrebi storite tudi med peko. Za eno palačinko boste potrebovali približno tri minute. Ko bo ponev ogreta, morda celo manj.

Pečene zlatorjave palačinke prelijte z javorjevim sirupom in potresite z oreščki. Postrezite še tople.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?