Prava sladica za jesensko sladkanje...
Za 15 kosov potrebujete:
- 5 jajc
- 150 g sladkorja
- 160 g moke
- 40 g kakava
Za bučno kremo:
- 200 g bučnega pireja
- 150 g sladkorja v prahu
- 250 g maskarponeja
- 20 g želatine v prahu
- 200 ml smetane
Za rumeno plast:
- 200 g bučnega kompota
- 100 ml brusničnega sirupa
- 15 g želatine v prahu
Za kremni nadev:
- 250 ml smetane
- 250 g pasirane skute
- 150 g sladkorja v prahu + za posipanje
- semena granatnega jabolka za posipanje
Priprava:
1 Ločite beljake od rumenjakov. Beljakom dodajte sladkor in iz njih stepite trd sneg. Dodajte rumenjake in vse skupaj penasto stepite. Nato primešajte presejano moko s kakavom in testo prelijte v namaščen in pomokan pekač. Približno 15 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladi.
2 Testo prevrnite iz pekača in odstranite papir. Vodoravno ga prerežite in en del položite nazaj v pekač.
3 Bučnemu pireju primešajte sladkor in maskarpone. Želatino stresite v 80 ml hladne vode in jo segrejte skoraj do vretja. Še vročo primešajte kremi. Na koncu primešajte še stepeno smetano. Kremo porazdelite po pečenem testu in pekač postavite v hladilnik.
4 Bučni kompot gladko pretlačite s tekočino. Segrejte brusnični sirup in v njem stopite želatino. Mešanico nato primešajte pretlačenemu kompotu in jo prelijte po prvi plasti v pekaču. Znova ga postavite nazaj v hladilnik, da se strdi.
5 Smetano čvrsto stepite in jo vmešajte v mešanico skute in sladkorja. Razporedite po želatinastem sloju in kremo pokrijte z drugim delom testa. Kolač za najmanj 6 ur postavite v hladilnik. Nato ga zrežite na kocke. Pred serviranjem jih potresite s sladkorjem in okrasite s semeni granatnega jabolka.