To je sestavina, ki jo uživamo, ko želimo shujšati.
Ta sestavina je lahko zelo škodljiva za vaš mikrobiom...
Se vam zdi, da se na vse pretege trudite, da bi shujšali, a je vse zaman? Še huje: bolj ko se vam zdi, da se prehranjujete zdravo, bolj se zdi, da vaše telo protestira in vas kliče na pomoč? Se počutite slabo? Ste redno napihnjeni? To je lahko posledica motenj v vašem mikrobiomu oziroma disbioze.
Mikrobiom sestavljajo dobre bakterije, ki živijo v vašem telesu in pomagajo vzdrževati določeno ravnovesje. Pomagajo tudi v boju proti slabim bakterijam in skrbijo za pravilno delovanje vaše prebave. Če je to ravnovesje porušeno, zlasti če manjkajo določene bakterije, lahko to povzroči številne stvari, vključno z napihnjenostjo in vsemi drugimi zgoraj opisanimi pojavi.
Toda kako ugotoviti, kaj je lahko vir takšnih težav? Ker je to celotna težava? No, krivec bi lahko bila hrana ali bolje rečeno sestavina, ki jo običajno uživamo v prevelikih količinah, ko želimo paziti na svojo postavo in ohraniti svojo vitkost.
Kriva je dietna hrana
Dr. William Berrebi v svoji knjigi Mission ventre plat svetuje, da poskrbite za svojo črevesno mikrobioto. Natančneje: "izogibajte se tako imenovanim 'lahkim' jogurtom z 0 % maščobe, ki vsebujejo velike količine sladil, kot je aspartam. Ta sladila negativno vplivajo na naše dragocene črevesne bakterije in lahko prispevajo k razvoju disbioze. Enako velja za "dietne" brezalkoholne pijače.
Tu je krivec! Aspartam in vsa druga sladila so zelo škodljiva za naše dobre bakterije in lahko porušijo ravnovesje naše flore. Zaradi tega bi lahko težje shujšali (super, ko jemljemo tovrstne izdelke, je to običajno zato, ker želimo paziti na svoj pas ... To je zadnja kapljica!), lahko pa bi to povzročilo tudi prebavne nevšečnosti. Edina rešitev: Prepovejte vse nadomestke sladkorja in preidite na rjavi sladkor v nadzorovanih količinah ali med. Poskusite lahko tudi brez sladkega okusa, čeprav je razumljivo, da je to nekoliko boleče.
Druga stvar, ki se ji je treba izogibati, so dietne gazirane pijače. Te so bogate z aspartamom in so zato lahko vzrok za napihnjenost. Poleg tega so gazirane, kar prav nič ne pripomore k izboljšanju stanja.
Če ste se kdaj spraševali, kako je mogoče, da dietna kokakola nima kalorij in vsebuje nič sladkorja, so skrivnostna sestavina umetna sladila brez hranilnih snovi.
Ali so umetna sladila brezplačna sladka malica ali pa se za temi kemikalijami skriva grenko-sladka resnica?
Dve najpogostejši sladili sta aspartam in sukraloza, ki sta pogosto kombinirana s kemikalijo, imenovano AceK.
Tretjina vseh brezalkoholnih pijač vsebuje ti kemikaliji, ki ju dodajajo tudi številnim drugim izdelkom, kot so žvečilni gumiji, zobne paste in celo vitamini. Vse pogosteje se sladila kombinirajo tudi z naravnimi sladkorji.
Kot zdaj vemo, ima na bilijone bakterij v našem črevesju ključno vlogo pri človekovem zdravju, saj vplivajo na vse, od odpornosti do presnove. Vendar so regulativne raziskave pri preučevanju novih snovi v preteklosti zanemarjale pomen mikrobioma.
Umetna sladila se v tankem črevesu sicer ne absorbirajo, vendar to pomeni, da potujejo do debelega črevesa in na tej poti vplivajo na naše črevesne bakterije.
Novi dokazi kažejo, da umetna sladila vendarle niso tako "inertna", temveč lahko s spreminjanjem mikrobioma povzročijo patološke spremembe v telesu.
Zato strokovnjaki trdijo, da lahko umetna sladila prispevajo k težavam, in sicer k odpornosti na inzulin in povečanju telesne teže.
Preberite še: Zdravnica je vsak dan uživala borovnice, rezultati so jo presenetili
Priporočamo tudi: Odpoklic živila: zaradi vsebnosti nevarnih toksinov se umika priljubljen prigrizek
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem