Montignacova dieta

16. 5. 2007
Deli
Montignacova dieta

Montignac je razvil metodo hujšanja, ki je sestavljena iz dveh faz: izgubljanja telesne teže in ohranjanja primerne teže.

"Moj načrt prehrane je popolnoma uravnotežena dieta. Ponuja vam namreč prave ogljikove hidrate in prave maščobe." 

Tako je zapisal Michel Montignac v uvodu knjige Jejte z užitkom - ostanite vitki, ki je postala svetovna uspešnica.

2 dietna programa

Montignacova dieta temelji na metodi hujšanja, ki je sestavljena iz dveh programov:

 

  • iz programa za izgubljanja telesne teže in
  • programa za ohranjanja primerne teže, ki vključuje upoštevanje prehrambenih navad, pridobljenih v prvi fazi.

 

Prva faza, ki traja najmanj dva meseca, vključuje razstrupljanje trebušne slinavke, da bi s tem povečali toleranco na ogljikove hidrate (OH) in preprečili prekomerno izločanje inzulina.

Dobri in slabi OH

Montignac je OH glede na njihov glikemični indeks (GI) razdelil v dve skupini – v skupino 'dobrih' in 'slabih' ogljikovih hidratov. Dobri so tisti, katerih GI je manjši od 50, slabi pa imajo GI večji od 50.

Da bi preprečili nalaganje maščobnih zalog, je po Montignacovi metodi potrebno pazljivo kombinirati 'dobre' in 'slabe' OH z drugo hrano. OH nikakor ne smete kombinirati z maščobami, razen če gre za OH, ki so bogati z vlakninami.

Dobre in slabe maščobe

Maščobe so prav tako razdeljene na 'dobre in slabe'. Rastlinska in ribja olja spadajo k 'dobrim' maščobam, njihov vnos je zaželen.

Vnos sladkorja je strogo prepovedan, prav tako se je potrebno izogibati alkoholnih pijač in kave.

Jedilnik za hitro hujšanje

1. dan

ZAJTRK z zeliščnim ali sadnim čajem ali kavo brez kofeina, nesladkani ovseni kosmiči s posnetim mlekom in jagodami.

KOSILO z 1 kozarcem (1dl) suhega vina ali 1 kozarcem (1dl) piva, grška solata, omleta z ementalcem, nekaj kvadratkov temne čokolade.

PRIGRIZEK (po želji) jogurtov napitek brez sladkorja.

VEČERJA z 1 kozarcem (1dl) piva, zelenjavna juha, npr. Pretlačena kumarična juha, zelena solata, trska na žaru, praženi ali v sopari kuhani brokoli, breskova pena.

2. dan

ZAJTRK: polnozrnati opečenec z marmelado brez sladkorja, lahki navadni jogurt z malinami.

KOSILO: zelenjavna juha, npr brokolijeva, na žaru pečene bučke, tribarvni riž, cvetačni pire, jabolka s cimetom.

PRIGRIZEK: jajčna solata in presna zelenjava.

VEČERJA: juha z belim vinom, svinina z gorčično omako z zelišči v sopari kuhane artičoke, narezane breskve s svežim sirčkom.

3. dan

ZAJTRK: ovseni kosmiči, z nemastnim sirom in rezinami jabolk.

KOSILO: paradižnikova juha z baziliko, solatni krožnik (solata in zelena solata, sir, šunka, kuhano jajce, paradižniki in olivno olje, nekaj kvadratkov temne čokolade.

PRIGRIZEK: mandlji in lešniki.

VEČERJA: zelenjavna juha, npr. Pretlačena juha iz bučk, narastek s samoniklimi gobami, solata iz rukole, narezana jabolka s svežim sirčkom.

4. dan

ZAJTRK: opečen rženi kruh z marmelado brez sladkorja in nemastnim sirom.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. Gobova, solata iz stročjega fižola, artičok in rukole, piščanec na žaru, jagode s skuto.

PRIGRIZEK: presna zelenjava in brie.

VEČERJA: zelena solata, tuna na žaru; hitro prepražene gobe, navadni jogurt s sveže narezanimi marelicami.

5. dan

ZAJTRK: nesladkani ovseni kosmiči s posnetim mlekom in sesekljanimi marelicami.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. iz brokolija, zelena solata, zrezek na žaru, stročji fižol, nekaj kvadratkov temne čokolade.

PRIGRIZEK: hruške z navadnim jogurtom.

VEČERJA: zelenjavna juha, npr. gobova, zelena solata, pečen piščanec, beluši na žaru, brie in camembert.

6. dan

ZAJTRK: omleta z grojerjem, ocvrti koščki slanine.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. gazpačo, zelena solata, leča s hitro popraženo čebulo in gobami, lahki jogurt z jagodovo marmelado brez sladkorja.

PRIGRIZEK: rezine šunke in puranovega mesa.

VEČERJA: juha z belim vinom, hitro popraženi jajčevci, losos na žaru s špinačo, nekaj kvadratkov temne čokolade.

7. dan

ZAJTRK: poširana jajca, klobasica na žaru.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. pretlačena juha iz paprik, solata nicoise (zelena solata, tuna, olive, kuhano jajce, kapre, paradižniki in olivno olje), skuta s hruškami.

PRIGRIZEK: presna zelenjava s creme fraiche.

VEČERJA: zelenjavna juha, npr. paradižnikova, artičoke (kuhane v sopari), špageti s paradižniki in beluši, nemastna skuta s svežimi jagodami.

Ocena diete

Montignacov model prehrane je izjemno bogat s sadjem in zelenjavo, ki oskrbujeta organizem z vlakninami ter vitamini in minerali, kar je velik nutricionistični plus. Tudi upoštevanje nizkega GI ter olj, ki so bogata z esencialnimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami, je prav tako pozitivno. Vendar pa ne moremo reči, da določenih skupin živil dieta ne zapostavlja.

Relativno preprost jedilnik namreč predlaga omejen vnos žitaric, vsega 1-2 porciji dnevno, medtem ko so sadje, zelenjava, mleko in mlečni izdelki ter meso dopuščeni v neomejenih količinah.

Glede na zmanjšan vnos OH obstaja možnost pojava pomanjkanja določenih vitaminov B skupine. Montignacova prehrana je bogata z beljakovinami (beljakovine bi morale dnevno zagotavljati več kot 25% skupnega energijskega vnosa), kar s sabo prinaša določeno stopnjo tveganja, kot je na primer nastajanje ketonskih teles v organizmu ali povišan vnos nasičenih maščob.

Vir: Michel Montignac: Prehrana po Montignacu, Jejte z užitkom - ostanite vitki; MK 2006; Michel Montignac: Jem, torej hujšam; Vale Novak 2006

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?