Montignacova dieta

16. 5. 2007
Montignacova dieta

Montignac je razvil metodo hujšanja, ki je sestavljena iz dveh faz: izgubljanja telesne teže in ohranjanja primerne teže.

"Moj načrt prehrane je popolnoma uravnotežena dieta. Ponuja vam namreč prave ogljikove hidrate in prave maščobe." 

Tako je zapisal Michel Montignac v uvodu knjige Jejte z užitkom - ostanite vitki, ki je postala svetovna uspešnica.

2 dietna programa

Montignacova dieta temelji na metodi hujšanja, ki je sestavljena iz dveh programov:

 

  • iz programa za izgubljanja telesne teže in
  • programa za ohranjanja primerne teže, ki vključuje upoštevanje prehrambenih navad, pridobljenih v prvi fazi.

 

Prva faza, ki traja najmanj dva meseca, vključuje razstrupljanje trebušne slinavke, da bi s tem povečali toleranco na ogljikove hidrate (OH) in preprečili prekomerno izločanje inzulina.

Dobri in slabi OH

Montignac je OH glede na njihov glikemični indeks (GI) razdelil v dve skupini – v skupino 'dobrih' in 'slabih' ogljikovih hidratov. Dobri so tisti, katerih GI je manjši od 50, slabi pa imajo GI večji od 50.

Kakšne rekorde so podrli Slovenci, ki so pristali v Guinnessovi knjigi rekordov 2026

Da bi preprečili nalaganje maščobnih zalog, je po Montignacovi metodi potrebno pazljivo kombinirati 'dobre' in 'slabe' OH z drugo hrano. OH nikakor ne smete kombinirati z maščobami, razen če gre za OH, ki so bogati z vlakninami.

Dobre in slabe maščobe

Maščobe so prav tako razdeljene na 'dobre in slabe'. Rastlinska in ribja olja spadajo k 'dobrim' maščobam, njihov vnos je zaželen.

Vnos sladkorja je strogo prepovedan, prav tako se je potrebno izogibati alkoholnih pijač in kave.

Jedilnik za hitro hujšanje

1. dan

ZAJTRK z zeliščnim ali sadnim čajem ali kavo brez kofeina, nesladkani ovseni kosmiči s posnetim mlekom in jagodami.

KOSILO z 1 kozarcem (1dl) suhega vina ali 1 kozarcem (1dl) piva, grška solata, omleta z ementalcem, nekaj kvadratkov temne čokolade.

PRIGRIZEK (po želji) jogurtov napitek brez sladkorja.

VEČERJA z 1 kozarcem (1dl) piva, zelenjavna juha, npr. Pretlačena kumarična juha, zelena solata, trska na žaru, praženi ali v sopari kuhani brokoli, breskova pena.

2. dan

ZAJTRK: polnozrnati opečenec z marmelado brez sladkorja, lahki navadni jogurt z malinami.

KOSILO: zelenjavna juha, npr brokolijeva, na žaru pečene bučke, tribarvni riž, cvetačni pire, jabolka s cimetom.

PRIGRIZEK: jajčna solata in presna zelenjava.

VEČERJA: juha z belim vinom, svinina z gorčično omako z zelišči v sopari kuhane artičoke, narezane breskve s svežim sirčkom.

3. dan

ZAJTRK: ovseni kosmiči, z nemastnim sirom in rezinami jabolk.

KOSILO: paradižnikova juha z baziliko, solatni krožnik (solata in zelena solata, sir, šunka, kuhano jajce, paradižniki in olivno olje, nekaj kvadratkov temne čokolade.

PRIGRIZEK: mandlji in lešniki.

VEČERJA: zelenjavna juha, npr. Pretlačena juha iz bučk, narastek s samoniklimi gobami, solata iz rukole, narezana jabolka s svežim sirčkom.

4. dan

ZAJTRK: opečen rženi kruh z marmelado brez sladkorja in nemastnim sirom.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. Gobova, solata iz stročjega fižola, artičok in rukole, piščanec na žaru, jagode s skuto.

PRIGRIZEK: presna zelenjava in brie.

VEČERJA: zelena solata, tuna na žaru; hitro prepražene gobe, navadni jogurt s sveže narezanimi marelicami.

5. dan

ZAJTRK: nesladkani ovseni kosmiči s posnetim mlekom in sesekljanimi marelicami.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. iz brokolija, zelena solata, zrezek na žaru, stročji fižol, nekaj kvadratkov temne čokolade.

PRIGRIZEK: hruške z navadnim jogurtom.

VEČERJA: zelenjavna juha, npr. gobova, zelena solata, pečen piščanec, beluši na žaru, brie in camembert.

6. dan

ZAJTRK: omleta z grojerjem, ocvrti koščki slanine.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. gazpačo, zelena solata, leča s hitro popraženo čebulo in gobami, lahki jogurt z jagodovo marmelado brez sladkorja.

PRIGRIZEK: rezine šunke in puranovega mesa.

VEČERJA: juha z belim vinom, hitro popraženi jajčevci, losos na žaru s špinačo, nekaj kvadratkov temne čokolade.

7. dan

ZAJTRK: poširana jajca, klobasica na žaru.

KOSILO: zelenjavna juha, npr. pretlačena juha iz paprik, solata nicoise (zelena solata, tuna, olive, kuhano jajce, kapre, paradižniki in olivno olje), skuta s hruškami.

PRIGRIZEK: presna zelenjava s creme fraiche.

VEČERJA: zelenjavna juha, npr. paradižnikova, artičoke (kuhane v sopari), špageti s paradižniki in beluši, nemastna skuta s svežimi jagodami.

Ocena diete

Montignacov model prehrane je izjemno bogat s sadjem in zelenjavo, ki oskrbujeta organizem z vlakninami ter vitamini in minerali, kar je velik nutricionistični plus. Tudi upoštevanje nizkega GI ter olj, ki so bogata z esencialnimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami, je prav tako pozitivno. Vendar pa ne moremo reči, da določenih skupin živil dieta ne zapostavlja.

Relativno preprost jedilnik namreč predlaga omejen vnos žitaric, vsega 1-2 porciji dnevno, medtem ko so sadje, zelenjava, mleko in mlečni izdelki ter meso dopuščeni v neomejenih količinah.

Glede na zmanjšan vnos OH obstaja možnost pojava pomanjkanja določenih vitaminov B skupine. Montignacova prehrana je bogata z beljakovinami (beljakovine bi morale dnevno zagotavljati več kot 25% skupnega energijskega vnosa), kar s sabo prinaša določeno stopnjo tveganja, kot je na primer nastajanje ketonskih teles v organizmu ali povišan vnos nasičenih maščob.

Vir: Michel Montignac: Prehrana po Montignacu, Jejte z užitkom - ostanite vitki; MK 2006; Michel Montignac: Jem, torej hujšam; Vale Novak 2006

Novo na Metroplay: Samanta Hadžić Žavski: "Pisanje te naredi ranljivega, zato ga je težko dati od sebe"