Certificirana nutricionistka je ocenila 6 najbolj PRILJUBLJENIH diet. Katero vam priporoča in katero je ocenila z 1?

Certificirana nutricionistka je ocenila 6 najbolj PRILJUBLJENIH diet. Katero vam priporoča in katero je ocenila z 1? (foto: profimedia) profimedia
7. 6. 2022

Poletje je že tu in preden skočite v kopalke, želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Poglejte, kako je nutricionistka Mojca Cepuš strokovno ocenila najbolj priljubljene diete.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali bi kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Preden se lotite katerekoli diete, naj vas opomnimo, da je hujšanje proces, ki mora zajemati tako prehrano kot tudi gibanje in osvajanje zdravih navad. Žal ni čudežne diete, ki bi stopila kilograme kar tako, morali se boste potruditi. In preden se odločite za spremembo načina prehranjevanja, se pogovorite z zdravnikom in kakšnim strokovnjakom. Za začetek pa smo pripravili ocene nekaterih diet certificirane nutricionistke Mojce Cepuš. 

Kot boste videli, pri nekaterih dietah pritegne predvsem ime, ki odraža zaupanje in strokovnost, v resnici pa prehrana ni kaj prida. Vsekakor se izogibajte stradanju, saj s tem ne boste naredili nič pametnega za svoje telo, boste pa povzročili kar nekaj škode. 

Dober primer je UKC dieta. To je dieta, ki jo predpisuje klinični center, namenjena pa je bila predvsem pacientom pred operacijo, ki so morali izgubiti veliko kilogramov. Jedilnik je precej dolgočasen in zelo verjetno boste kdaj pa kdaj lačni. 

Kakšen dober nasvet lahko dobite od oseb, ki so shujšale in obdržale zdravo težo, vendar ne pozabite, da ni ene same formule, ki bi ji lahko sledili vsi. A nekaj praktičnih nasvetov lahko preverite tukaj: Nasveti za hujšanje, ki so jih delili tisti, ki jim je uspelo izgubiti 20+ kilogramov

Dieta ZONE

Dieta vsebuje vse makronutriente v zadostnih količinah in razmerjih, ki uravnavajo hormonsko ravnovesje v telesu.

profimedia

Hrana je raznolika, veliko je tudi sadja in zelenjave. Vsebuje večinoma nepredelane izdelke, kot so meso, sadje in zelenjavo, in manj predelanih izdelkov, kot so kruh, testenine, beli sladkor ...

Dovoljene so manjše pregrehe, vendar ne prepogosto, da telo ni predolgo zunaj zone – pravilnega razmerja hormonov v telesu. Nevšečnosti z dieto se pojavljajo predvsem zaradi zapletenega sistema sestavljanja jedilnikov. Prav tako je zelo malo poudarka na pomembnosti prehranskih vlaknin v prehrani.

Kot zanimivost: otroci s hiperaktivno motnjo so po dveh mesecih prehranjevanja po dieti ZONE doživeli občutno izboljšanje.

Ocena: 4

90-dnevna ločevalna dieta

Sama te diete strankam ne priporočam, saj prepogosto slišim, da je takšno prehranjevanje pretežko vzdrževati vse življenje, zato se kilogrami pogosto povrnejo. Moti me tudi to, da avtorji diete obljubljajo, da takšen način prehranjevan­ja spremeni metabolizem in da je to zagotovilo, da se kilogrami ne bodo vrnili. Kaj natančno naj bi to pomenilo?

profimedia

Da bo ta dieta spremenila hormonsko ravnovesje v telesu? Hormoni namreč v veliki meri vplivajo na hujšanje in pridobivanje teže. Ko naslednjič preberete, da kak­šna dieta vpliva na metabolizem, zahtevajte natančno pojasnilo avtorja, kaj to pomeni za vas in izgubljanje teže.

Pozitivna stran diete pa je, kot sem že omenila, njena preprostost, raznolika prehrana, predvsem pa to, da nimajo črne liste hrane. Jeste lahko skoraj vse, razen tiste hrane, ki je splošno sprejeta kot slaba: to je hidrogenizirana maščoba, homogenizirano mleko, več­je količine predelane hrane, kot so sladkarije ...

Ocena: 3

South beach dieta

Ker dieta zagovarja spremembo načina prehranjevanja, spada med boljše.

profimedia

Zagovarja zdrav in uravnotežen način pre­hran­jevan­ja. Dieta razen v prvih dveh tednih ne izloča nobenega živila, kar ji lahko prav tako štejemo v dobro.

Dva tedna, kolikor preživite brez večjih količin ogljikovih hidratov, tudi ne škodi, saj poleg beljakovin in maščob uživate veliko zelenjave, ki vsebuje ogromno vlaknih, mineralov, vitaminov in tudi nekaj malega ogljikovih hidratov.

Pri south beach dieti v svoje telo vnašate vsa potrebna hranila, ki jih potrebujete za zdravo in vitko življenje, saj je zasnovana na smernicah naravnega prehranjevanja, in ne na novih modnih muhah. Če morate shujšati in vam je princip diete všeč, se je lotite!

Ocena: 5

Jem, torej hujšam

Diete, ki uravnavajo krvni sladkor in izločanje inzulina, so temeljne za posamez­nikovo zdravje. Tega se še posebej zavedajo sladkorni bolniki.

profimedia

Na žalost pa je tako, da se zdravi ljudje ne zavedajo prednosti, ki jih lahko takšna dieta prinese v njihovo življenje.

Naj naštejem samo nekatere: večja zbranost, več energije, miren spanec, primeren sladkor in holesterol v krvi, uravnotežen krvni pritisk, manj nervoze, normalna telesna teža ... To torej govori v prid Montignacovi dieti.

Neprijetnost diete pa vidim predvsem v tem, da potrebujete kar nekaj znanja, preden se lahko diete natančno lotite. Iz izkušenj pri svojem delu pa sem pogosto opazila, da odpovedovanje določeni hrani, tudi za krajši čas, kot je en mesec, povzroča stres in nemalokrat se zgodi, da ljudje, ki jim je neka hrana prepovedana, to v trenutku šibkosti pojedo v pretiranih količinah.

Ocena: 3

Atkinsonova dieta

Izločiti tako veliko število živil iz prehrane samo zaradi želje po bolj vitkem telesu, je po mojem mnenju neodgovorno.

Beljakovinske diete ne bi sama predpisala nikomur, saj se lahko odlični rezultati dosežejo z manj napora in predvsem z manjšo obremenitvijo telesa.

profimedia

Dolgoročni vplivi na telo res še niso potrjeni, vendar vse več raziskav potrjuje toksičen vpliv živalskih beljakovin na telo, iz izkušenj v medicini pa vemo, da povečan vnos mesa pomaga pri nastajanju krvno-žilnih bolezni, raka na črevesju, osteoporoze ...

Menim, da bi se morali zamisliti nad vsako dieto, ki preveč omejuje uživanje naravne hrane, kot sta sadje in zelenjava, ter priporoča umetna sladila. Močno odsvetujem.

Ocena: 1

Mayo dieta
profimedia

Mayo diete so ene od redkih, ki upoštevajo pravilo, da je naravna hrana boljša od predelane. Ker je hrana raznolika, se vam ni treba bati, da bi vam med dieto primanjkovalo esencialnih sestavin. Hrane ne ločujejo na dobro in slabo, temveč določijo individualne potrebe posameznika in temu primerno določijo najprimernejšo hrano.

Tako lahko med hujšan­jem jeste tudi sladkarije, vendar v omejenih količinah. Ker hrana vsebuje veliko vlaknin, med dieto ne boste lačni. Cilj, ki ga boste dosegli, je zdravo in vitko telo ter odlično počutje. 

Ocena: 5

Avtorica vsebine: Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricionistka (Befit).

Morda vas bo zanimalo tudi: