Francoska jabolčna pita

14. 8. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Francoska jabolčna pita

So vam všeč jabolka, ponujamo vam recept za okusno jabolčno pito.

Za približno 12 kosov potrebujete

  • 200 g moke
  • 100 g sladkorja
  • sol
  • 1 jajce
  • 180 g masla
  • 6 jabolk
  • 5 žlic belega vina
  • sredico 1 stroka vanilje
  • 120 g pomarančne marmelade
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici trsnega sladkorja

Priprava

Moko, 50 g sladkorja in 1 ščepec soli zmešajte ter stresite na delovno površino. V jamico na sredini vlijte jajce. Dodajte 140 g na koščke narezanega masla in vse skupaj zgnetite v gladko testo. To oblikujte v kepo, jo zavijte v prozorno folijo za živila in postavite v hladilnik za približno 30 minut.

Tri jabolka olupite, očistite in zrežite na tanke krhlje. Skupaj z vinom, 60 g sladkorja in vaniljevo sredico jih kuhajte približno 10 minut. Vmešajte marmelado in jabolka zmeljite v pire. Preostala jabolka olupite in zrežite na tanke rezine. Takoj jih zmešajte z limoninim sokom.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Testo na pomokani površini razvaljajte in položite v pekač za pito (premera 26 cm). Po dnu razmažite jabolčni pire in ga dekorativno obložite z rezinami jabolk. Po jabolkih razporedite koščke preostalega masla in posujte s sladkorjem. Pito pecite približno 30 minut. Postrezite mlačno ali hladno.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?