So vam všeč jabolka, ponujamo vam recept za okusno jabolčno pito.
Za približno 12 kosov potrebujete
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- sol
- 1 jajce
- 180 g masla
- 6 jabolk
- 5 žlic belega vina
- sredico 1 stroka vanilje
- 120 g pomarančne marmelade
- 2 žlici limoninega soka
- 2 žlici trsnega sladkorja
Priprava
Moko, 50 g sladkorja in 1 ščepec soli zmešajte ter stresite na delovno površino. V jamico na sredini vlijte jajce. Dodajte 140 g na koščke narezanega masla in vse skupaj zgnetite v gladko testo. To oblikujte v kepo, jo zavijte v prozorno folijo za živila in postavite v hladilnik za približno 30 minut.
Tri jabolka olupite, očistite in zrežite na tanke krhlje. Skupaj z vinom, 60 g sladkorja in vaniljevo sredico jih kuhajte približno 10 minut. Vmešajte marmelado in jabolka zmeljite v pire. Preostala jabolka olupite in zrežite na tanke rezine. Takoj jih zmešajte z limoninim sokom.
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Testo na pomokani površini razvaljajte in položite v pekač za pito (premera 26 cm). Po dnu razmažite jabolčni pire in ga dekorativno obložite z rezinami jabolk. Po jabolkih razporedite koščke preostalega masla in posujte s sladkorjem. Pito pecite približno 30 minut. Postrezite mlačno ali hladno.
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič