Hrustljav jabolčni kolač s skutnim nadevom

9. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Hrustljav jabolčni kolač s skutnim nadevom (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Na koncu kolač lahno potresite s sladkorjem v prahu.

Za približno 10 kosov potrebujete

za testo:

  • 2 jajci
  • 1 vaniljev sladkor
  • 250 g moke
  • 180 g zmehčanega masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • 1 žličko pecilnega praška

za prvi nadev:

  • 1 1/2 medenega kolača (s čokoladno glazuro) ali 150 g nastrganih medenjakov;

za drugi nadev:

  • 2 žlici masla
  • 3 jajca
  • 1 žličko limoninega soka
  • 250 g skute
  • 1 kislo smetano
  • 2–3 žlice sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • 2 žlici praška za puding: in še: 4–6 jabolk/sladkor

za tretji nadev:

  • 80 g nastrganih medenjakov
  • marmelado
  • rum
  • pest korint
  • 1 ščepec cimeta

za mrvice:

  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico moke
  • 2 žlički masla

Priprava

Vse sestavine za testo zmešajte in ga za 3 ure postavite v hladilnik. Nato ga razvaljajte in z njim obložite namaščen in pomokan tortni model. Robove povlecite navzgor. Testo potresite z nastrganimi medenjaki (prvi nadev). Za pripravo drugega nadeva ločite rumenjake od beljakov. Te stepite v trd sneg. Zmešajte še vse druge sestavine za drugi nadev in na koncu primešajte sneg. Drugi nadev porazdelite po medenjakih.

Zvezdniki na tribunah: kdo vse je spremljal Dončićev zgodovinski večer

Jabolka olupite, odstranite peščišče in sadeže zrežite na debele rezine. Nekaj časa naj lahno vrejo v vodi s sladkorjem, nato pa jih vzemite ven in porazdelite po drugem nadevu. Zmešajte tretji nadev – naribane medenjake, marmelado, sadje, cimet in rum. Z žličko ga porazdelite po jabolkih in potresite z mrvicami. Pecite pri 180 stopinjah, dokler se narastek ne obarva zlato rjavo.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.

Na kos približno 500 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 54 g.