Naj zadiši po hruškah!
Za približno 12 kosov potrebujete
- 200 g moke
- 150 g masla
- 75 g sladkorja
- 3 jajca
- 1 noževo konico naribane limonine lupine
- 4–5 hrušk
- 4 žlice limoninega soka
- 50 g zdrobljenih biskvitnih piškotov
- 2 rumenjaka
- 1 žlico škroba
- 5 žlic medu
- 350 g smetane
- 60 g marelične marmelade
Priprava
Moko, maslo, sladkor, 1 jajce in limonino lupino zgnetite v gladko testo. Testo zavijte v prozorno folijo za živila in ga postavite v hladilnik za približno 30 minut. Hruške olupite, prerežite na pol in jim izrežite peščišče. Polovice hrušk zrežite na rezine in jih takoj pokapljajte z 2 žlicama limoninega soka.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pekač, velikosti 20 x 30 cm, obložite s papirjem za peko. Vaniljev strok po dolgem prerežite na pol in z noževo konico potrgajte sredico. Sredico zmešajte z 2 jajcema in 2 rumenjakoma, škrobom, medom in smetano.
Testo razvaljajte in položite v pekač. Iz testa oblikujte robove. Po testu posujte piškotne drobtine in razporedite rezine hrušk. Hruške prelijte s smetanovim prelivom. Krostato pecite približno 40 minut.
Marmelado in preostali limonin sok segrejte in gladko razmešajte. Še vročo krostato premažite z marmelado in pustite, da se ohladi.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja