Če iščete nove ideje ... Tokrat lahko domače ali goste presenetite s temi jedmi.
Juha iz sladkega krompirja
Sestavine:
- oljčno olje
- 4 kosi korenja (narežite na koščke)
- 1 velika čebula (nasekljajte)
- 2 stroka česna (drobno nasekljajte)
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ¼ čajne žličke kajenskega popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 2 srednje velika sladka krompirja (olupite in narežite na koščke)
- 2 žlici piščančje ali zelenjavne bouillon jušne osnove
- 2 lovorova lista
- 2 rezini starega kruha narežite na kocke in popecite (lahko uporabite tudi kupljene krutone)
Priprava:
V večji posodi segrejte oljčno olje. V posodo stresite korenje, čebulo in popražite. Ko dobi zelenjava rjave robove (po približno 8 do 10 minutah), dodajte česen in začimbe ter pražite še približno minuto. Ves čas mešajte.
Dodajte krompir, jušno osnovo, lovoreve liste in zalijte s 6 skodelicami (skodelica = 235 ml) vode. Ko juha zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite lahno vreti dokler se zelenjava ne zmehča.
Medtem lahko na malo oljčnega olja popečete krutone in jih po želji začinite po svojem okusu.
Ko je zelenjava kuhana, odstranite lovorova lista in s paličnim mešalnikom zmiksajte slastno juho.
Piščančja bedra in zelenjava v gorčično-pehtranovi omaki
Sestavine:
- oljčno olje
- sol in poper
- 500 g majhnih rdečih krompirčkov (operite in narežite na polovice oz. četrtine, če so večji)
- 300 g korenja (operite in narežite na koščke)
- 1 rdeča čebula (narežite na rezine)
- 1 limona (narežite na rezine)
- 3 stroki česna
- 8 večjih piščančjih beder
- 180 ml suhega belega vina
- 120 ml smetane
- 1 žlica moke
- 1 žlica Dijon gorčice
- pehtran (približno žlica in pol)
Priprava:
Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
V večjem pekaču zmešajte 1 žlico oljčnega olja, 1 žlico soli, poper, krompir, korenje, čebulo in česen.
Piščančja bedra premažite z oljčnim oljem, solite in poprajte. Razporedite po vrhu zelenjave in v pekač vlijte še vino.
Pecite približno 45 minut oz. dokler meso ni pečeno.
Piščanca odstranite in shranite na toplem.
V drugi manjši posodi do gladkega zmešajte smetano, moko, gorčico in pehtran in s pripravljeno mešanico prelijte zelenjavo. Pecite še 5 do 8 minut oz. dokler se omaka ne zgosti. Enkrat premešajte.
Mini pite s slastnim sredozemskim nadevom
Sestavine:
- žlica oljčnega olja
- 1 majhna šalotka
- 1 strok česna
- čajna žlička naribanega muškatnega oreščka
- 1 vreča (mlade) špinače
- ½ skodelice feta sira (nadrobite)
- grški jogurt
- 2 žlici nasekljanega kopra
- 1 veliko jajce
- vlečeno testo
Priprava:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Pripravite pekač za mafine.
4-6 listov vlečenega testa (oz. debelina po želji) zložite enega na drugega in razrežite na eno velike kvadrate.
S testom obložite pekač.
Opomba: velikost testa je odvisna od vašega pekača. Testo mora biti dovolj veliko, da pokrije model za peko.
Nato …
V posodi na segretem oljčnem olju popražite nasekljano šalotko, dodajte česen in muškatni orešček. Ves čas mešajte.
Dodajte špinačo in solite. Kuhajte približno 4 minute oz. dokler špinača ne oveni.
Mešanico stresite v posodo multipraktika in počakajte, da se rahlo ohladi. Nato dodajte zdrobljen feta sir, jogurt, koper in poper. Dobro zmešajte. Dodajte še jajce in mešajte, da dobite gladko maso.
Lupinice napolnite z nadevom do polovice in jih postavite v ogreto pečico. Pecite približno 15 minut oz. dokler robovi lupinic na postanejo zlato-rjavi.
Namig: lupinice lahko spečete tudi prazne (na 180 stopinj Celzija približno 12-14 minut oz. dokler ne dobijo zlato-rjave barve) in jih shranite. Ob priložnosti jih lahko napolnite s sladkim ali slanim nadevom.
Preverite še VIDEO: Jamiejev božični jedilnik, ki ga morate preizkusiti (+ top triki s katerimi boste še dodatno navdušili)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?