Zlasti ob prihodu hladnejših mesecev marsikdo išče načine, kako si čim bolj okrepiti imunski sistem.
Poleg različnih načinov zdravega življenja, si ga lahko okrepite tudi s prehrano, pravijo nutricionisti, ki so jih pri časopisih "Pollock Communications in Today's Dietitian anketirali v zvezi z najnovejšimi trendi zdrave prehrane.
Katero hrano nutricionisti priporočajo kot super hrano, ki je odlična tudi za imunski sistem?
Fermentirana hrana
Prvo mesto je predvsem zaradi krepitve imunosti in dobrega vpliva za črevesje pripadlo fermentirani hrani, kot je jogurt. Raziskovalci pravijo, da živila, ki so fermentirana, povečajo raznolikost mikromioma in izboljšajo imunsko odpornost.
Borovnice
Priljubljen sadež, ki ga je obilo na voljo predvsem v toplejših mesecih, govora je o borovnicah, so odličen vir antioksidantov. Med drugim pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali in zmanjšati nekatere zdravstvene težave kot so nastanek raka, bolezni srca in podobno. Poleg tega so antioksidanti pomembni tudi za rast las, močne nohte in zdravo kožo.
Avokado
Avokado je priročen vir beljakovin in za zdravje zdravih maščob. Poleg tega ga nutricionisti priporočajo tudi zato, ker je poln antioksidantov in drugih hranil, ki pomagajo pri holesterolu, gostoti kosti, zdravju oči in dobremu izgledu kože. Avokado si lahko pripravite na različne načine, med katerimi ga lahko narežete in položite na toast ali pa zmešate v smoothie po vaši izbiri.
Semena
Različna semena med katerimi so chia semena ali konopljina semena, imajo veliko hranilno vrednost, prav tako so polna antioksidantov, mineralov, vlaknin in omega-3 maščobnih kislin. Nekatere raziskave potrjujejo, da antioksidanti, ki jih vsebujejo chia semena, delujejo zaščitno za srce in jetra, ter varujejo zoper rakava obolenja. Chia semena so tudi odlična izbira za zdravje kosti, saj imajo kar nekaj vsebnosti mineralov kot je kalcij, fosfor in magnezija.
Acai jagode
Po mnenju nutricionistov so dobra izbira za imunsko odpornost tudi acai jagode, ki so polne antioksidantov in lahko izboljšajo raven holesterola. Prav tako lahko pripomorejo k zaščiti možganov pred poškodbami, ki so povezane s staranjem. Ob vsem naštetem pa ne zanemarite tudi izbire klasičnega sadja, kot so jabolka, pomaranče, mandarine in podobni citrusi, ki so prav tako priročna in dobra izbira, če želite poskrbeti za dobro odpornost.
Ohrovt
Ohrovt je zelenjava, ki je polna beljakovin in flavonoidov. Prav tako ima vitamini A, K in C, zato ga čim večkrat dodajte na svoj jedilnik.
Zeleni čaj
Med zdravo pijačo, ki je odlična zoper odpornost spada zeleni čaj, ki je že na tisoče let priljubljena v različnih kulturah. Zeleni čaj je znan po svojih protivnetnih lastnostnih in lahko pomaga tudi povečati izgorevanje maščob in pospešiti metabolizem.
Oreščki
Oreščki in maslo iz oreščkov so odličen način za dodajanje beljakovin in vlaknin v prehrani. Med njimi so pistacije, ki so polne antioksidantov, vključno s tistimi, za katere je znanstveno dokazano, da spodbujajo zdravje oči in pomagajo zoper bolezni srca.
Listnata zelenjava
Listnata zelenjava, kot sta zelje in špinača, je dobra izbira, če želite v prehrani zadosten vir beljakovin, in vitaminov A in z, znanstveno dokazano pa znižuje raven krvnega tlaka in zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca.
Žita
Med zdravimi živili so nutricionisti našteli tudi žita, kot so amarant, pira in kvinoja, ki so polna vlaknin. Vsebujejo tudi vseh devet esencialnih aminokislin ter vitamine B6 in C.
Vir: vecernji.hr
Morda bi vas zanimalo tudi:
Je hrana na naših policah, sploh varna?
V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.
Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?