Pravilno shranjevanje živil je eno izmed ključnih dejavnikov, ki prispevajo k ohranjanju svežine in uporabnosti.
Slednje velja tudi za priljubljeno živilo, ki je pogosto na jedilniku za zajtrk. To so jajca, ki jih po mnenju strokovnjakov mnogo ljudi shranjuje na neprimerne načine. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj ključnih napotkov, ki jih je dobro vedeti glede shranjevanja jajc.
Ne spreglejte:
- Zato škatle za jajca nikoli ne uporabite ponovno!
- Albert Einstein si je vsak dan privoščil ta priljubljeni zajtrk: trdil je, da drastično vpliva na spomin (toda s posebnim dodatkom)
- Koliko beljakovin v resnici potrebujemo in kaj se zgodi, če jih zaužijemo preveč?
Kaj upoštevati pri shranjevanju jajc?
Primerno ohlajen prostor za shranjevanje
Hladilnik je primeren prostor za shranjevanje jajc, saj hlad pomaga, da ostanejo dlje časa sveže, pravi strokovnjakinja za varnost hrane Jenna Kelly, ki priporoča, da jajca po nakupu dobro čim prej pospravimo v hladilnik, saj to preprečuje, da bi se jajca hitro pokvarila.
»Priporočljivo je, da jih čim prej ohladite in se izogibate kakršnim koli temperaturnim spremembam, saj to lahko povzroči kondenzacijo, kar posledično poveča tveganje za težave z škodljivimi bakterijami,« poudarja.
Konstantna temperatura
Jajca je primerno shranjevati pri temperaturi od 0 do 5 stopinj. Poskrbite, da bo temperatura v hladilniku konstantna, saj lahko nihanja povzročijo kondenzacijo na jajčne lupine, kar lahko pripomore k razrasti škodljivih bakterij.
Silvia Anderson, strokovnjakinja za varnost hrane, dodaja, da bodite pozorni, da jajc ne hranite na vratih hladilniku, saj vrata navadno predstavljajo najbolj vroč del hladilnika. Slednje nekateri strokovnjaki odsvetujejo tudi za shranjevanje mleka. Za tovrstna živila je primernejši prostor na eni izmed polic v hladilniku, toda ne blizu zadnje strani hladilnika, kjer so temperature nekoliko nižje.
Izogibajte se hrambi v neposredni bližini vonja močne hrane
Za konec velja omeniti še napotek za shranjevanje jajc po navodilih slavne britanske kuharice Mary Berry. Priljubljena kuharica pravi, da ob shranjevanju jajc v hladilniku pazite tudi na to, da jajca hranite v škatli in da jih ne položite v neposredno bližino hrane z močnimi vonjavami, saj se lahko skozi lupino navzamejo ostrih okusov in vonja.
Prav tako priporoča, da jih položite s koničastim (ožjim delom) navzdol, da bodo rumenjaki ostali v sredini beljakov, ter pazite na to, da jih porabite še pred koncem izteka roka uporabnosti.
Vir: mondo.rs
Preverite še:
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del