Ni le alkohol: ta 4 živila na jetra delujejo naravnost uničujoče

20. 8. 2024
Deli

Včasih se je nekaterim prigrizkom težko odreči, četudi niso preveč prijazna zdravju. Določena med njimi imajo še zlasti negativne učinke na jetra.   

Nekatera živila po ugotovitvah številnih raziskav slabo vplivajo na vitalnost in zdravje predvsem zaradi dodanega sladkorja, ki podvoji nastanek maščobe v jetrih. Slednje lahko povzroči zamaščena jetra. Pri tem je dobro poudariti, da tudi uživanje manjših količin živil, ki so polna dodanega sladkorja lahko povzroči spremembe v delovanju presnove.  

Ne spreglejte:

Glavni krivci, ki lahko povzročijo zamaščena jetra  

V raziskavi, ki je bila objavljena v Journal of Hepatology, so raziskovalci izpostavili vpliv, ki ga ima lahko fruktoza (sladkor v tekoči obliki) na presnovo v jetrih.  

Med sodelujočimi je 94 moških, starih od 18 do 30 let, z indeksom telesne mase pod 24. Raziskovalci so jih izbrali z namenom nižje telesne mase, ker so predvidevali, da imajo manjšo možnost za zamaščena jetra.  

Tekom raziskave je bilo ugotovljeno, da čeprav so sodelujoči zaužili enako število kalorij kot pred raziskavo, je dodajanje sladkanih pijač in uživanje živil s fruktozo vplivalo na njihovo zdravje, tudi s povečanim nastankom maščobe jeter.  

Živila, v katerih je mogoče najti visok delež dodanega sladkorja

Veliko zaužite fruktoze oziroma skritega sladkorja se na dnevni ravni lahko zaužije povsem nevede, kot posledica dejstva, da veliko ultra predelane hrane vsebuje dodane skrite sladkorje.  

V žeji po zdravju se je smiselno v čim večji meri izogibati nekaterim živilom, v katerih se skrivajo visoke količine dodanega sladkorja in aditivov. Med njimi je tudi alkohol, za katerega strokovnjaki trdijo, da že v zmerni količini kopiči maščobo v jetrih. Katerih živila in pijače je še smiselno črtati iz vsakodnevnega jedilnika?

1. Gazirane in sladke pijače  

Med viri dodanega sladkorja, ki je škodljiv za jetra, so predvsem gazirane in energijske pijače ter s sladkorjem ali podobnimi sladili sladkane pijače. Sladkor in koruzni sirup iz teh virov se namreč  pretvorita v maščobo, ne pa v vir energije.  

2. Rafinirani ogljikovi hidrati

V skupino rafiniranih ogljikovih hidratov, ki za zdravje nimajo posebnih koristi, sodijo vse vrste peciva in tort iz rafiniranih žit, med njimi tudi žemlje, pecivo, krofi, bel kruh, štručke, hot dogi in podobno. Tovrstni pekovski izdelki so hranilno precej osiromašeni, zvišajo pa raven sladkorja v krvi, kar posledično povzroči nenadne poskoke krvnega sladkorja.   

Krofi na polici v pekarni
Profimedia

4. Predelana hrana

Zamrznjena hrana, ki jo je mogoče na hitro pogreti v mikrovalovni pečici in številna konzervirana hrana je visoko predelana hrana. Škodljiva je predvsem zaradi vsebnosti visoko rafiniranih ogljikovih hidratov, dodanih sladkorjev in soli.  

5. Rdeče meso

Čeprav ga številni strokovnjaki priporočajo, še zlasti za slabokrvne ljudi, z njim sicer, tudi, če ste ljubitelji mesa, ni dobro pretiravati. Tudi rdeče meso je namreč vir nasičenih maščob, kar močno vpliva na zvišanje trigliceridov v jetrih in posledično povzroči zamaščena jetra.  

Vir: krstarica.com

Tihi ubijalec: to je 8 manj znanih simptomov raka, ki vzame največ življenj

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec