Ta živila vsebujejo veliko JODA - dodajte jih na vaš jedilnik!

20. 1. 2024
Deli
Veste, katera živila vsebujejo veliko joda? Eno uporabljate vsak dan! (foto: Profimedia)
Profimedia

Jod je pogosto spregledano hranilo, a zato nič manj pomembno za zdravje. Koliko živil, ki ga vsebujejo, že imate v svoji prehrani? 

Ko sestavljate zdrav obrok, ste verjetno bolj osredotočeni da antioksidante in vitamine - na tisto, o čemer se veliko piše in govori, kar vam je blizu. S čimer ni nič narobe, svoje obroke še naprej sestavljajte tako, da telesu ponudite kar največ hranljivih snovi na enem krožniku. V nadaljevanju preverite, v katerih živilih se nahaja jod, da ga boste lahko vključili v prehrano. 

Zakaj potrebujemo jod? 

Jod je mineral, ki ima veliko vlogo pri zdravju, živila, ki ga vsebujejo veliko, pa imajo še vrsto drugih dobrih posledic na zdravje. Tisti, ki imajo težave s ščitnico, verjetno vedo, da je jod potreben pri proizvajanju hormonov, ki skrbijo za normalno, uravnano presnovo. Nosečnice potrebujejo več joda, saj pomaga pri razvoju otrokovih možganov in kosti, še malce večji odmerek potrebujejo doječe matere. Telo na žalost samo ne proizvede nič joda, zato ga morate v celoti vnašati s prehrano in dnevno skrbeti, da je količina dovoljšnja. Povprečen odmerek v Evropi naj bi bil 150 µg, za nosečnice in matere, ki dojijo, pa nekoliko večji. 

Ne spreglejte: 

Katera živila vsebujejo veliko joda? 

Jodirana sol

Prvo živilo imate v kuhinji in ga redno uporabljate: kuhinjska sol. Običajno je obogatena s kalijevim jodidom, da vsebuje jod. In ne skrbite, da boste morali v obrok stresti celo solnico, saj je dovolj že zelo majhen odmerek. Za dnevni vnos potrebujete približno polovico čajne žličke jodirane soli in zadostili boste odmerku. 

Kot rečeno sol že uporabljate pri kuhanju, zato ne bo težko na jedilnik vnesti malce joda. A poskrbite tudi, da vaša hrana ne bo preslana: poleg drugih negativnih posledic lahko prevelika vsebnost joda v telesu povzroči golšo, hipotiroidizem in hipertiroidizem. Pri nakupu soli preverite, ali je na embalaži označeno, da vsebuje jod. V nasprotnem primeru ga iz soli ne boste dobili. 

Morski sadeži

Z vključevanjem morskih sadežev v rižoto in druge jedi boste zlahka vase spravili dovolj joda, saj ga vsebujejo skoraj vse vrste rib in školjk. To je posledica slane morske vode, ki jo uživajo prebivalci morja, potem pa se hranljive snovi prenesejo v naše telo, ko jih zaužijemo. Veliko joda vsebujejo riba trska, kozice in ostrige. 

Goveja jetra

Če prisegate na meso, večkrat za kosilo pripravite goveja jetra. Iz njih boste dobili tudi veliko vitaminov, folatov in železa, kar bo dobro delo vašemu zdravju. 

Alge

Ljubitelji jedi iz morskih alg boste navdušeni: z algami lahko v telo vnesete dovolj joda, celo preveč. Ker je alg več vrst, vsebujejo različne količine joda, in če jih uživate redno, je vredno preveriti, kolikšne so, da ne boste pretiravali. Pri verjetno najbolj "popularnih" algah, ki se uporabljajo za pripravo sušija, boste deležni približno 40 mikrogramov na list, torej morate pojesti tri zvitke, da izpolnite dnevno kvoto. 

Mlečni proizvodi

Jod se nahaja v kravjem mleku, kamor pride z dodatki, ki so kravam dodani za večjo plodnost in z izdelki za razkuževanje pripomočkov za molzenje. Dober vir je torej vsako živilo, ki vsebuje kravje mleko: sir, jogurt, celo sladoled. Več joda vsebujeta mleko in jogurt (npr. grški) - približno polovico dnevnega odmerka, nekoliko manj pa sir in sladoled. 

Jajca

Največkrat jih dajemo v skupino z beljakovinami, a jajca so tudi dober vir joda. Če boste dan začeli z jajci, boste že vnesli približno 30 mikrogramov joda, poleg tega pa še veliko drugih hranljivih snovi. Poleg tega boste ostali siti precej časa, zato bo manj verjetno, da boste posegali po nezdravih prigrizkih. 

Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?