Kaj se lahko zgodi, če vsak dan pijete zeleni ali črni čaj?

Kaj se lahko zgodi, če vsak dan pijete zeleni ali črni čaj? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2022

Vsi ljubitelji čaja nujno preverite, kakšne učinke ima na vas. Je dobro, da vsak dan pijete črni ali zeleni čaj? 

Za vse, ki ne pijejo kave, je čaj zagotovo glavni jutranji napitek. Pa ne le sadni in zeliščni, pač pa tudi zeleni in črni. Koliko enega in drugega je priporočljivo spiti?

Čaj ima mnogo namenov: nekateri čaji vas le ogrejejo, drugi vas prebudijo, tretji uspavajo. Čaj lahko pomaga blažiti določene zdravstvene težave, nekateri npr. pijejo poseben čaj ob vnetju mehurja, ali za uravnavanje pritiska. Tokrat poglejmo, kaj se zgodi v telesu, če redno pijete zeleni ali črni čaj. 

V splošnem se prehranski strokovnjaki strinjajo, da pijte čaja ni nevarno in ne škoduje, kvečjemu ima dobre posledice na osebo. Vendar sami veste, da bi težje zaspali, če bi si črni čaj privoščili tik pred odhodom v posteljo. Vseeno je potrebno paziti, kdaj uživati kateri čaj in tudi na količino. 

Fitonutrienti in fitokemikalije

V čaju najdete nekatera hranila, ki jih npr. kava ne vsebuje. Med drugim tudi fitonutriente (ki dajejo sadju, zelenjavi in drugim rastlinam barvo). Fitohranila imajo kar nekaj dobrih posledic na zdravje, tudi zato ker vsebujejo antioksidante, borijo se proti določenim alergijam, prvim znakom staranja ...

Metabolizem

Nekateri čaji pomagajo urediti presnovo in v njej vzpostaviti ravnovesje, v kolikor je bilo le-to moteno. Pri tem je posebno učinkovit zeleni čaj, ki uravnava  glukozo v krvi in je odličen, kadar želite nadzorovati svojo telesno težo. Tudi črni čaj lahko pijete za uravnavanje presnove, ali pa kitajski oolong čaj. 

Vnetja v telesu

Če zeleni ali črni čaj pijete vsak dan, boste lahko vplivali na vnetja v telesu in jih močno zmanjšali. Dober vpliv imata predvsem na rdeče krvničke, nekateri verjamejo tudi, da naj bi zeleni čaj blažil zdravstvena stanja kot je lupus. 

Pogosteje na stranišče

Nekateri čaji imajo diuretični učinek, in če ste že pili zelenega in črnega, boste vedeli, da sta med njimi. Najboljši diuretiki so regratov čaj, zeleni čaj, ječmenov in hibiskusov čaj. Naloga diuretikov je, spodbujanje odvajanja vode in soli iz telesa, zato vas večkrat tišči na stranišče. Prav zato je pomembno, da teh čajev ne uživate v popoldanskih urah, saj bi lahko imeli težave ponoči, ko bi morali večkrat vstati in iti na stranišče. 

Obstajajo negativni učinki? 

V splošnem ne zeleni ne črni čaj nimata negativnih ućinkov, dokler jih uživate v zmernih količinah. Priporočljivo je, da ju omejite na 3 skodelice dnevno. Ker vsebujeta kofein, ju ne pijte popoldne in pred spanjem, saj boste težko zaspali in vaš nočni počitek bo precej slabši. 

Pazite še pri hidraciji. Čaj je odlična izbira za hidracijo pozimi, ker vas hkrati tudi pogreje, vendar v tem primeru izberite čaj, ki ni diuretik. Poleg tega čaj ne sme popolnoma nadomestiti vode - spijte nekaj kozarcev vode tudi pozimi. 

Vir: zadovoljna.hr