Kako nevarno je v resnici zaužiti hrano, ki je padla na tla?

24. 8. 2023
Deli
Kako nevarno je v resnici zaužiti hrano, ki je padla na tla? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali "pravilo 5 sekund" drži? Kaj storiti, če vam hrana pade na tla? Preverite vse, kar morate o tem vedeti.

Zagotovo vam je znana situacija: kuhate svojo najljubšo večerjo, medtem, ko vam na tla pade košček zelenjave. Nekateri bi kos hitro pobrali iz tal in ga vrgli nazaj v ponev, spet drugi pa košček raje zavržejo ali pa ga ponudijo svojemu hišnemu ljubljenčku.

Morda se vam je zgodilo tudi, da vam je na tla padel kos vašega najljubšega sendviča? Ste ga zaužili ali ste ga raje prepustili kakšni mravlji? 

Preverite, kaj je dobro storiti takrat, ko vam pade hrana na tla.

Na vaših tleh se nahajajo škodljive bakterije

Za začetek je dobro, da se zavedamo enega dejstva: v našem domu živi več bakterij, kakor zunaj. V eni od študij se je izkazalo, da imamo v notranjih prostorih kar 50 % več bakterij, kakor v zunanjem okolju.

Tudi, če redno vzdržujete čistočo in po domu ne hodite obuti, se lahko na tleh nahajajo nevarni organizmi. Morda jih iz zunanjega okolja pripelje hišni ljubljenček ali pa nakupovalne vrečke, v katerih ste prinesli živila iz trgovine.

Bakterije se lahko na vaša tla razširijo tudi med pripravo živil, ki jih imate. Če ste za kosilo denimo pripravljali piščanca, se na vaših kuhinjskih tleh lahko nahaja salmonela. Če ste sinoči pripravljali govedino, se lahko na vaših tleh še danes skrivajo bakterije E. Coli.

Prav tako se bakterije po tleh lahko nahajajo tudi takoj po čiščenju: če imate v kuhinji lesena tla, se bakterije lahko nahajajo v razpokah. Če imate ploščice, se patogeni lahko skrivajo na robovih oziroma "fugah".

Je varno zaužiti hrano, ki je padla na tla?

Strokovnjaki menijo, da uživanje živil, ki so vam padla na tla, ni najbolj varno.

"Ne želim podpirati zavržene hrane, a v resnici obstaja možnost, da zbolimo, če zaužijemo hrano, ki nam je padla na tla. Res je, da imamo v telesu imunski sistem, vendar vseeno lahko pride do okužbe," je za portal livestrong.com povedala prehranska strokovnjakinja Toby Amidor.

Kaj pa "pravilo 5 sekund"?

Zagotovo ste že kdaj slišali za "pravilo 5 sekund", ki narekuje, da je hrano varno zaužiti, če smo jo iz tal pobrali v manj, kakor petih sekundah. A žal je to le mit, ki ne drži.

"V manj kot petih sekundah že lahko pride do kontaminacije s hrano," pojasnjuje profesor mikrobiologije, dr. Randy Worobo.

Veliko je sicer odvisno od vrste živila in površine, vendar se v nekaterih primerih prenos bakterij na hrano lahko odvije v manj kot eni sekundi.

Katera živila se najhitreje kontaminirajo?

"V eni od raziskav so analizirali lubenico, kruh, kruh z maslom in gumijaste bonbone. Od vseh štirih živil, ki so bila na tleh, je največ bakterij dobila lubenica, najmanj pa gumijasti bonboni.

Mokra hrana se vsekakor hitreje in bolj kontaminira, v primerjavi s suho hrano, saj vlaga pripomore k kontaminaciji," pravi dr. Worobo.

Seveda pa to ne pomeni, da pri suhih živilih ne more priti do okužbe.

Strokovnjaki priporočajo, da hrano, ki je padla na tla, zavržete in se tako izognete kakršnemu koli tveganju. Da bi zmanjšali količino zavržene hrane pa svetujejo previdnost pri sami pripravi in uživanju živila: poskrbite torej, da vam hrana ne pade na tla.

Vir: livestrong.com

Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?

Odgovarja Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane:

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"