Kako preprečiti, da bi kava "porumenila" vaše zobe?

3. 6. 2023
Deli
Kako preprečiti, da bi kava "porumenila" vaše zobe? (foto: Profimedia)
Profimedia

Si tudi vi radi privoščite skodelico kave? Ta čaroben napitek ima lahko nekaj blagodejnih učinkov na telo, vendar obenem lahko povzroča tudi madeže na zobeh. 

Kava je kisla, zaradi česar lahko razgradi sklenino ali vrhnjo plast zoba. Obenem vsebuje veliko taninov - molekul, ki zobe lahko temneje obarvajo.

Če v kavo položite jajce za 1 uro, boste videli, kako se po pretečenem času lupina obarva v temnejšo barvo. Podobno se dogaja tudi z našimi zobmi.

Zobje so sestavljeni iz številnih plasti. Po vrhnji plasti se nahajajo manjše pore, v katerih se nabirajo ostanki hrane in pijače. Kadar uživamo živila s tanini (kava, rdeče vino, sojina omaka...), se ostanki lahko naberejo v teh porah in obarvajo površino zoba.

Je bolje umiti zobe pred ali po kavi?

Da bi preprečili obarvanje, je bolje zobe ščetkati po tem, ko popijete svojo kavo. Najbolje je, da po pitju kave najprej popijete še kozarec vode, da "sperete" ustno votlino, nato pa se lotite ščetkanja.

Nasmejana princesa Kate za božič razveselila oboževalce (FOTO)

Ščetkanje pred pitjem kave lahko z zob odstrani zaščitno plast sline. Slednja pa pomaga nevtralizirati kislost kave, zato s ščetkanjem nekako odstranimo "zaščito", ki naše zobe ščiti pred učinki kave. 

Zaradi tega je priporočljivo, da med ščetkanjem in pitjem kave mine vsaj 15 minut.

Kako preprečiti nastanek madežev?

Tukaj je nekaj trikov, s katerimi (poleg rednega ščetkanja) še dodatno preprečite, da bi kava obarvala vaše zobe:

  • Kavo pijte hitreje: tako bo vaša ustna votlina manj časa občutila negativne učinke kave. V splošnem je idealno, če kave ne pijete dlje od 30 minut.
  • Uporabite slamico: s pomočjo slamice bo kava v manjšem stiku z zobmi, zaradi česar bo na zobeh nastalo tudi manj madežev.
  • Izberite nesladkano kavo: dodan sladkor lahko še dodatno ogroža zdravje zob in dlesni, zato je najbolje, da se mu izognete.
  • Pred pitjem kave se izogibajte kislim živilom: dodatna kislina (pomaranče, limone, večina gaziranih pijač...) lahko še dodatno pripomore k razgradnji vrhnje plasi zoba, zaradi česar je ta še posebej dovzeten za obarvanje.
  • Po pitju kave popijte še kozarec vode: voda lahko spere tanine, ki povzročajo obarvanost, obenem pa lahko pomaga nevtralizirati kislino v ustih.

Seveda pa je najbolje, da v splošnem skrbite za dobro ustno higieno in tako preprečite bolezni zob in dlesni. V kolikor pa se zanimate za beljenje zob, se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Vir: health.com

Odkrijte še recept za slasten paradižnikov čips:

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec