Ste po praznikih ponovno napihnjeni, ste se prenajedali in vam je še vedno malce slabo od vsega? Preverite, kako bo na naslednjih praznovanjih bolje.
Za nami so bolj ali manj prijetna druženja, ob katerih ni primanjkovalo hrane. Po potici je hiša dišala že v petek, v soboto so se barvali pirhi, kuhala se je šunka, marsikatera skrbna gospodinja je zraven pripravila še kakšno svojo specialiteto. In nato je dva dni vsa ta hrana bolj ali manj krožila od mize do mize in “prežala” na goste. Če ti niso klonili, so dobili sveženj “za domov.” Ker – hrane se ne meče stran, odkloniti pa je ni vljudno, kajne?
Še danes je verjetno želodec malce težak, slaba vest pred skorajšnjo sezono kopalk pa je tudi prisotna. Pa ne bi bilo nujno tako, in če se boste ob naslednji priložnosti držali nekaterih načel in trikov – bodisi kot gostitelj, bodisi kot gost – boste lažje vi nadzorovali hrano, ne pa obratno.
Poglejmo, s katerimi triki bo ob naslednjem praznovanju drugače:
Minuta za samoanalizo
Ko sedete za mizo, se z mislimi osredotočite na svoje telo. Ste lačni ali siti? Kdaj ste nazadnje jedli in kaj? Ozrite se po hrani pred seboj. Kaj vas privlači, kaj odbija? Že zgolj takšen miselni prehranjevalni seznam vam bo omogočil nekaj kontrole nad situacijo. Če ste ocenili, da ste lačni in vam posledično najbolj diši visoko kalorična hrana, poskrbite za “podlago” iz sadja, solate ali žitaric. Kar nikakor ne pomeni, da si kasneje ne smete privoščiti tudi tiste vabljive torte, jo boste pa vsaj pojedli manj.
Samopostrežba
Vztrajajte, da si boste hrano vzeli sami, saj gostitelji praviloma močno pretiravajo, mi pa smo po drugi strani vajeni, da hrane ni vljudno puščati na krožniku. Je pa to, če dobro pomislite, zelo nezdrava navada, ki vodi v prenajedanje. Naj imata ob takšnih priložnostih zdravje in dobro počutje prednost pred bontonom.
Uporabljajte desertni krožnik
Ta psihološki trik je resda star, a deluje; isti obrok na majhnem krožniku deluje večji in na mah boste prelisičili tako gospodinjo kot svoje možgane.
Pustite si uživati v hrani
Vsak grižljaj dobro prežvečite, z mislimi analizirajte okus in ocenite, ali vam ustreza ali ne. Pustite telesu, da vam prišepetava in nikar ga ne utišajte zgolj iz vljudnosti. Telo ima vedno prav.
Ne, ne potrebujete hrane "za domov"
V naprej poskrbite, da bodo spominki na prijetno druženje neužitni; takšni, ki nahranijo dušo, ne pa telesa. Ker imamo vsi še vedno ukoreninjeno zavest pomanjkanja naših babic; in če bodo ostanki pojedine v vašem hladilniku, jih bo slej ko prej nekdo pojedel.
Pomislite, kako drugačno bi lahko bilo druženje, če se ne bi priprava nanj vrtela zgolj okrog nakupovalnih seznamov in kuhinjskega pulta. Preusmerite vsaj nekaj energije tudi drugam – v igro, pripravo na pogovor, prijetno vzdušje za mizo, estetski vidik. Konec koncev – na druženje ste prišli vi, ne pa samo vaš želodec; drži?
Prisluhnite podkastu z Borutom Pahorjem!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?