Imate tudi vi radi hrenovke? Preverite, katere so najboljše oziroma najbolj kakovostne.
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so izvedli test piščančjih hrenovk in barjenih klobas.
Na portalu Metropolitan poročajo o raziskavi, kjer so v laboratorij so poslali 12 izdelkov. Tam so preverili njihovo kemijsko in senzorično kakovost ter varnost. Posebno pozornost so namenili tudi označevanju. Podoben test so pri ZPS nazadnje izvedli pred 12 leti.
Kemijski parametri so vse slabši
Test je pokazal, da so bolj kakovostni dražji izdelki in tisti, namenjeni otrokom.
Kot pravi strokovna sodelavka za prehrano na ZPS Nika Kremić, gre trend glede kemijskih parametrov v smeri poslabšanja. Pri senzoričnih lastnostih ter razmerju med beljakovinami in maščobami pa so se izdelki na tokratnem testu odrezali malenkost bolje kot pred leti.
Je cena pokazatelj kakovosti?
Čeprav se na testih ZPS pogosto izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so bili tokrat na vrhu dražji izdelki.
Za zmagovalca so odšteli 12,45 evra na kilogram, je pa mogoče hrenovke, ki so še vedno dobro ocenjene, kupiti za 5,45 evra na kilogram.
Ker hrenovke spadajo med mikrobiološko občutljivo in hitro pokvarljivo živilo, so na testu preverili morebitno prisotnost enterobakterij, ki so pokazatelj ustrezne higiene med proizvodnjo. Rezultati so bili zelo dobri, saj v nobenem od vzorcev niso zaznali omenjenih bakterij.
V ZPS potrošnikom še svetujejo, naj bodo pozorni na navodila za ravnanje z izdelkom po odprtju embalaže. Glede na navodila proizvajalcev, ki so jih našli le na štirih izdelkih, je treba piščančje hrenovke ali klobase porabiti v petih dneh po odprtju, nekatere celo isti dan ali takoj po odprtju. Seveda jih je treba pred odprtjem in po njem hraniti v hladilniku. Pri osmih izdelkih so pogrešali informacijo, kako ravnati z izdelkom po odprtju.
Kako pripravljate hrenovke?
Ko govorimo o sami hranilni vrednosti hrenovk je najpomembneje, na kak način jih pripravite in uživate. Jih skuhate v vodi? Pri pripravi uporabljate maščobo? Jih uživate v kombinaciji z ocvrtim krompirčkom in majonezo?
Če pripravljate "hot dog", je najboljše, da uporabite polnozrnat kruh ter da hrenovki dodate vsaj nekaj zelenjave. Obenem je dobro, da se izognete dodatkom in prilogam, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob (krompirček, majoneza, ocvrti dodatki...)
Pomembno je omeniti tudi, da hrenovke vsekakor niso živilo, ki bi bilo primerno za vsakodnevno uživanje - tudi, če izberete bolj kakovosten izdelek. Priporočljivo je, da poskrbimo za zdravo, uravnoteženo prehrano, hrenovke pa naj se na vašem jedilniku pojavijo le občasno.
Preberite več na Metropolitan.si
Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?
Pojasnjuje Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?