Sadja in zelenjave je v poletnih mesecih v izobilju. Katero vrsto izbrati ali jo v svoj jedilnik uvrstiti bolj inovativno? Preizkusite novo eksotično sadje ali novo začimbo. Eksperimentirajte in preizkušajte, poletje čaka!
Nekaj naših predlogov za sadne poslastice:
Kivi
Doma si lahko pripravite čisto prave sadne lučke. Pri izbiri okusov uporabite domišljijo. Ena od idej je sadna lučka iz kivija in limete, pri čemer lahko kivi zamenjate z mangom, ananasom ali pomarančami.
Recept:
Vzemite 3 zrele kivije, jih olupite in sladite po okusu. Dodajte kapljico zelene arome za obarvanje in 300 ml razredčenega soka limete. Nekaj rezin kivija prihranite za pozneje, preostalega pa zmeljite v blenderju.
Nato v modelčke za lučke dodajta rezine kivija na dno in jih do 2/3 napolnite s kivijevim pirejem. Zamrznite za eno uro. Ko so lučke na otip že srednje zamrznjene, predvsem pa trše, dolijte zadnjo tretjino modelov z limetinim sokom in zamrznite za dodatnih 4–6 ur.
Ananas
Ananas lahko uporabite kot zdrav prigrizek, uporabite lahko njegov sok ali pa ga popijete za zajtrk v obliki smutija.
Ste ga že preizkusili v kombinaciji s korenjem? Ta poletni napitek vas bo osvežil, hkrati pa boste v telo vnesli nekaj najpomembnejših vitaminov za zaščito imunskega sistema in kože, ki poleti potrebuje tudi zaščito od znotraj.
Ananas vsebuje mangan in vitamin B1, tiamin, za energijo in krepitev obrambnih sposobnosti. Bogat pa je tudi z biotinom, vitamini E, B12, C in ima veliko železa. Korenje pa izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena.
Za dve osebi potrebujete:
- 1,5 skodelice svežega narezanega ananasa
- 1 skodelico ledu
- 2/3 skodelice svežega pomarančnega soka
- 1/2 skodelice narezanega korenčka
- 1 banano
Vse sestavine zmeljite v blenderju. Smutiju po želji dodajte ščepec cimeta.
Lubenica
Solata z lubenico, feto in rukolo je preprosta in okusna jed, ki bo prijetno popestrila vašo poletno solatno izbiro. Lubenico in feto narežite na kockice, zmešajte jih v rukolo. Na solato kanite olivno olje, vinski kis in pinjole.
Solate, smutije in domače sladolede lahko poživite z začimbami, kot so
- ingver,
- cimet in
- črni sezam,
- v solatne prelive pa dodajte kurkumo.
In ko se mudi? Ali ko napade volčja lakota. Sadje (pa tudi zelenjava) je popolno za pripravo različnih napitkov. Preverite na povezavi TUKAJ.