Na kavi svet stoji, saj je za večino skodelica vroče jutranje kave najboljša budnica. Zdrava ali malo manj zdrava je osvojila vse generacije in skozi burno zgodovino povzročila prave politične in gospodarske revolucije. Bi verjeli, da so pravzaprav vsega krive plešoče koze in zaspani menihi?
Kava in ljubezen sta najboljši, ko sta vroči, pravi star etiopski pregovor. Menim, da moramo vsi priznati, da to kar drži. Ali ste se že kdaj vprašali, od kod prihaja zapeljivo dišeča tekočina, ki vas zjutraj s čarobnim vonjem in poživljajočim okusom spravi iz postelje in jo danes lahko kupite celo v vsaki slabše založeni trgovini?
Z zgodovino kave je povezanih ogromno zgodb in legend, prevar, goljufij in krvavega potu črnih sužnjev na brazilskih plantažah.
Prepovedani sadeži so najslajši in tako je bilo tudi s kavo. Povsod, kamor je prišla, je sprožila pravo revolucijo, saj je zaradi poživljajočega učinka povzročila, da so ljudje začeli misliti s svojo glavo. Izmed vseh pijač je najradikalnejša in skozi zgodovino se je večkrat zamerila različnim oblastnikom in verskim voditeljem.
Danes je kava poleg vode postala najbolj priljubljena pijača na svetu, saj vsako leto popijemo več kot 400 bilijonov skodelic tega osvežilnega napitka. V svetovnem merilu ima kava velik politični in gospodarski vpliv, saj v mednarodni trgovini zaseda drugo mesto, takoj za nafto.
Njena največja proizvajalka in izvoznica je Brazilija, sledijo ji Kolumbija, Indonezija in Slonokoščena obala. Skupno je na svetu kakšnih 50 izvoznic kave, njihova letna proizvodnja pa presega 100 milijonov 60-kilogramskih vreč.
Nepotešene žene in pobesneli sultan
Beseda kava izvira iz arabske “qavah”, ki je eden od izrazov, s katerim so v starih časih imenovali vino. Na kavo je bil izraz prenesen šele pozneje. Nihče ne ve, kdaj in kje so jo začeli piti, znano pa je, da so kavna zrna najprej žvečili. Šele kasneje so odkrili, da jih lahko zmeljejo in iz njih z vrelo vodo pripravijo osvežilno pijačo, ki zbistri misli in poveča budnost.
Največji razcvet je kava dosegla v arabskem svetu, kjer so jo tudi najprej začeli gojiti in ceniti njene poživljajoče učinke. Pri muslimanih je kmalu nadomestila vino kot prepovedano pijačo, ki so jo uživali med verskimi obredi. Muslimanski mistiki sufiji so odkrili, da prežene zaspanost in spodbuja miselno dejavnost ter torej pomaga pri njihovi verski predanosti.
Kljub temu je ritual pitja kave v strogem verskem okolju najprej zbujal pomisleke, saj so jo sufiji na začetku pripravljali in pili v podobnem obredu kot vino, koran pa prepoveduje uživanje alkohola. Toda prav zaradi te verske zapovedi se je kava po arabskem svetu bliskovito hitro razširila. Prepovedani sadovi so namreč najslajši.
V Evropi je bila katoliška cerkev nad kavo tako ogorčena, da jo je proglasila za hudičevo pijačo, bogaboječe žene pa so v 17. stoletju v Londonu celo sestavile “žensko peticijo proti kavi”, v kateri so se pritoževale, da so postali njihovi možje zaradi pitja kave jalovi kot puščava. Celo krvoločni turški sultan Murat je leta 1633 izdal ferman, po naše odlok, s katerim je strogo prepovedal pitje kave in kajenje ter žvečenje tobaka. Neposlušneže, ki niso spoštovali njegove zapovedi, je dal pri priči usmrtiti.
Toda nič ni moglo zaustaviti zmagovitega pohoda kave. Kmalu potem, ko so jo v 17. stoletju v Evropo prinesli beneški trgovci, je osvojila ves svet. V tistem obdobju so bile v Italiji in Angliji odprte prve kavarne in tako se je kultura pitja kave kmalu razširila tudi po drugih deželah stare Evrope.
Vsega so krive koze
O odkritju kave kroži več legend, toda najbolj verjetno je, da so imele glavno zaslugo za odkritje te najbolj razširjene droge na svetu koze. Zgodba pravi, da so kavo odkrili v Afriki, in sicer na območju današnje Etiopije v 9. stoletju. Glavni junak je kozji pastir z imenom Khaldi, ki je živel na ozemlju tedanjega zgornjega Egipta.
Neke noči se njegove koze niso vrnile domov, zato jih je šel iskat in jih našel plešoče okoli grma z rdečimi jagodami. Naslednji dan jih je na paši zalotil, da so smukale plodove z grmov kavovca. Plodove je poskusil tudi sam in kmalu začel skakati in poplesavati naokrog. Pozabil je na vse težave in postal najsrečnejši pastir v deželi.
Khaldi se je o skrivnostnih zrnih pogovoril z menihi in ti so iz njih pripravili napitek, ki jih je ohranjal budne dolge noči v molitvi. Menihi so s pogostim pitjem kavo preizkušali in ugotovili, da jim učinkovito pomaga pri ohranjanju popolnega zdravja. Zato je povpraševanje po pijači naraslo po vsem kraljestvu. Novica o poživljajočih plodovih se je kmalu razširila daleč naokrog, predvsem pa v Evropo.
Mali kavni leksikon
Poznamo približno 25 vrst kave, vendar danes na plantažah po svetu gojijo predvsem dve: arabiko (Coffea arabica linnaeus) in robusto (Coffea canephora pierrex frochner). Vrsta arabika je starejša in zavzema približno 70 odstotkov svetovne proizvodnje kave. Izvira iz severozahodne Etiopije, kjer jo je odkril omenjeni srečni pastir, natančneje iz pokrajine Kaffa, po kateri je kava morda tudi dobila ime. Občutljivi pivci jo imajo veliko raje kot robusto, saj je okusnejša in veliko bolj aromatična. Na žalost pa je tudi veliko občutljivejša in podvržena različnim boleznim. Danes je arabika v Keniji in Tanzaniji med najboljšimi na svetu.
Robusta je odpornejša, kar pove že njeno ime, in uspeva na območjih, ki so za arabiko neprimerna. Vsebuje do 50 odstotkov več kofeina, je nekoliko bolj grenka in verjetno izvira iz današnje Ugande. Na svetovnem trgu dosega nižje cene in je cenovno ugoden nadomestek prave arabike v mnogih kavnih mešanicah in različnih instant kavnih napitkih.
Najstarejši podatki o gojenju kavovca izvirajo iz Jemna, o čemer piše v svojem poročilu o francoski odpravi na Arabski polotok iz leta 1711 svetovni popotnik Jean de la Roque. Pustolovec je bil očaran nad črnim napitkom in cvetočimi nasadi kavovca v vrtu jemenskega kralja. V svojih dnevnikih je opisal velike kavne plantaže, ki jih je videl v tedanjem Jemnu.
Posebno zanimivi in praktični so se mu zdeli nasadi kavovca, ki so bili speljani v terasah v obliki amfiteatra. Arabci so kavovce so gojili na vlažnih in sončnih legah na majhnih gričih ali ob vznožju gora. Podjetni, kot so bili, so že takrat poznali prve namakalne sisteme, za katere so v času deževja v velikih rezervoarjih zbirali vodo za škropljenje svojih dragocenih dreves.
Od rdečih jagod do rjavega zrna
Kavovec je nizko zimzeleno drevo, ki ga gojijo na vseh območjih vlažnega subtropskega pasu. Njegova značilnost so beli in majhni cvetovi, ki so po vonju podobni jasminovim. V eni noči se cvetovi bujno razcvetijo in pogled nanje spominja na grm, prekrit s snegom. Nato ovenijo v dnevu ali dveh, nadomestijo pa jih rdeče jagode, ki so podobne češnjam. Rdeči plodovi imajo bledo, neokusno in nekoliko lepljivo meso, v notranjosti pa sta dve trdi ovalni semeni – kavni zrni. Semena so najprej svetlordeče barve in nato z dozorevanjem temnijo.
Posebnost kavovca je, da ima sočasno cvetove ter zelene in zrele plodove, zato ga v enem letu oberejo kar trikrat. Če kavna zrna ostanejo na rastlini predolgo, postanejo neuporabna. Pomembno pa je, da plodovi dozorijo na rastlini, sicer nikoli ne dosežejo potrebne zrelosti.
Prav zato je postalo obiranje kave prava umetnost, saj se obiralci vedno znova vračajo k isti rastlini, da oberejo samo zrele plodove. To počnejo predvsem ročno, le na novih plantažah, ki so na visokih planotah, uporabljajo tudi obiralne stroje. Povprečni letni donos enega drevesa znaša le približno kilogram čistih zelenih zrn, ki se skrivajo znotraj ploda in so zaščitena s trdo zunanjo lupino.
Preden jih pošljejo na trg, lupino odstranijo, zrna pa posušijo in preberejo. Za odstranjevanje lupin se uporabljata dve metodi: mokra in suha. Pri mokri, ki je boljša in jo uporabljajo predvsem za ročno obrane kakovostne vrste, plodove 30 ur namakajo v posebnih bazenih za fermentacijo. Tako dobijo čista kavna zrna z značilnim zapeljivim okusom.
Suha metoda je veliko cenejša in jo uporabljajo v deželah, kjer primanjkuje vode, predvsem v Braziliji. Zrna sušijo na soncu približno tri tedne, nato jih ročno preberejo, da odstranijo neuporabna. Pri tej metodi kava bolj dozori, vendar čiščenje ni tako učinkovito. Sledi poliranje in pakiranje kavnih zrn v vreče iz jute ali sisalovih vlaken.
Vsako vrečo opremijo z deklaracijo, na kateri je razvidno, od kod kava izvira. Vreče nato potujejo do velikih odpremnih skladišč v pristaniščih, nato pa do pražarn, kjer kavo pražijo, mešajo in iz nje pripravljajo različne izdelke.
Praženje razvije aromo in okus
Sveža kavna zrna so modrozelena, sivozelena in včasih celo rumenorjava. Imajo malo vonja in arome, rjava barva in značilen okus se razvijeta šele med praženjem, ko so zrna izpostavljena visoki vročini. Postopek praženja poteka pri visoki temperaturi. Zrna stresejo v poseben vrteči se boben, tako da se nenehno obračajo in enakomerno porjavijo. Iz zrn med temnjenjem postopoma izhaja tudi para in tako se oblikuje značilen vonj po kavi.
Praženje lahko traja različno dolgo in glede na stopnjo praženja ločimo svežo nepraženo kavo, svetlo, srednje, temno in zelo temno praženo kavo. Najboljša je ponavadi svetlo pražena kava, ker ostane okus nežen. Pri praženju zrna izgubijo približno 20 odstotkov prvotne teže, njihova površina pa postane sijoča zaradi olj, ki se medtem sprostijo.
Sveže praženo kavo je treba čimprej ohladiti, da izhlapi čim manj esencialnih olj. Proti koncu praženja v nekaterih pražarnah dodajo kavi tudi dišave in arome, kot so cimet, ingver ali nageljnove žbice ter lešniki. Tako pridobijo različne specialne aromatizirane kave, ki so v zadnjem času vedno bolj priljubljene. Sveže pražena kava ima veliko boljši okus kot tista, ki je bila dalj časa uskladiščena, saj esencialna olja sčasoma izhlapijo, aroma in okus pa se izgubita.
Tisti, ki vam dobra kava res veliko pomeni, se lahko praženja kave lotite kar doma. V specializiranih trgovinah s kavo je že možno kupiti majhne pražilnike za domačo uporabo. Kava, ki jo želite piti z mlekom, naj bo svetlo pražena, kava brez mleka pa temneje. Za močno in grenko ekspresno kavo so najboljša zelo temna, sijoča zrna.
Nadangel in intelektualci
Pitje kave ima zelo dolgo tradicijo. Prvo kavo naj bi pili sufiji, muslimanski mistiki, ki so ugotovili, da prežene zaspanost in spodbuja miselno dejavnost. Nekateri ljubitelji kave trdijo, da je Mohamed sam napovedal uporabo kave med muslimani, čeprav v resnici kava v koranu ni omenjena. V začetku 18. stoletja je bilo po vsem turškem cesarstvu celo razširjeno mnenje, da je muslimane naučil piti kavo sam nadangel Gabrijel, ko jo je nekega dne ponudil izčrpanemu preroku Mohamedu. Ta se je po pitju neznane črne pijače takoj počutil kot prerojen in poln energije.
V Evropi so kavo najprej pili samo na dvorih ter v plemiških in premožnih meščanskih družinah, ker je bila zelo draga in redka ter je bila pravi statusni simbol. Revnejši sloji, ki so radi prevzemali navade bogatašev, so se morali zadovoljiti s pitjem napitkov iz različnih rastlin, ki so bile po okusu bolj ali manj podobne kavi. Uporabljali so pražen želod, regratove korenine, čičeriko ter celo praprot in korenine trsja. Najbolj priljubljena in okusna nadomestka pa sta bila pražena korenika cikorije in ječmenov slad.
S širitvijo pridelave kave na plantažah v kolonijah Severne in Srednje Amerike ter Afrike in s povečanjem uvoza je kava kmalu postala dostopna tudi širšemu krogu prebivalstva. Z njo so se meščani razvajali v prvih kavarnah, ki so kmalu postale zbirališča umetnikov in intelektualcev. Navada skupnega pitja je bila pomembna, saj je krepila občutek povezanosti. Ljudje so se ob takih obredih pogovarjali o politiki in drugih aktualnih temah in teh pogovorov so se oblasti bale. Zato so pogosto preganjale prodajalce kave in zapirale kavarne.
Turška kava in arabsko vino
Kavna zrna so najprej žvečili, kasneje pa so plodove namakali v vodi in medu ter pripravljali vino. Sprva so jo ljudje tudi pili kot vino: iz ene skodelice, ki je krožila v smeri urinega kazalca. Šele mnogo pozneje so kavna zrna zdrobili, jih prelili z vročo vodo in tako dobili prvi kavni napitek. Kavo so začeli pražiti šele v 12. stoletju.
Kava se je prvotno pila grenka, Arabci in Turki so ji tradicionalno dodajali tudi različne začimbe in dišave, celo eksotično ambro, ki je znana po afrodizičnih lastnostih. Ambre danes ne uporabljajo več, še vedno pa so priljubljeni dodatki kardamom, muškatni orešek, cimet in nageljnove žbice.
V Etiopiji imajo zelo radi ingver, Mehičani pa se razvajajo z omamno in močno kavo s cimetom in nageljnovimi žbicami. Sladkor je bil kot dodatek h kavi prvič uporabljen šele v 17. stoletju na dvoru ekscentričnega francoskega kralja Ludvika XIV.
Sam način pripravljanja napitka iz kavnih zrn se v teku stoletij ni veliko spremenil. Obstajata dva osnovna načina: arabski in turški. Na Arabskem polotoku, kjer še vedno pripravljajo pravo arabsko kavo, jo kuhajo v pokritih loncih. Pri tem pustijo, da se usedlina usede, nato čisto tekočino prelijejo v drugi lonec, kamor dodajo svežo kavo in ponovno kuhajo, dokler ne dobijo močnega napitka. Kavo postrežejo brez usedline v skodelicah, ki so precej manjše od običajnih turških skodelic.
Turki postrežejo kavo z usedlino vred in postopek priprave prave turške kave je postal prava tradicija, povezana s številnimi obredi in nepisanimi pravili. Kava za Turke ni le pijača, ampak predstavlja način življenja in zgodovino njihovega naroda. Obstajajo posebna pravila, kdaj, kako in kje se sme piti kava. Kavo tradicionalno postrežejo v majhnih skodelicah brez ročajev. Obvezna oprema za pripravo turške kave sta bakrena posodica z dolgim lesenim ročajem, ki se imenuje džezva, in kavni mlinček ibrik. Turki namreč kavo zmeljejo tik pred uporabo, saj sta tako njena aroma in okus najboljša.
Dva obraza kofeina
Kavo danes najbolj poznamo po aktivni učinkovini kofeinu, ki je med najbolj priljubljenimi poživili na svetu. Kofein je alkaloid značilnega grenkega okusa, ki ga vsebujejo mnoge rastline. Najbolj razširjen vir kofeina so kavna in kakavova zrna, oreški kole in lističi čajevca. Največ ga še vedno zaužijemo s kavo, sledijo pravi čaji, kakav, čokolada, nekatere osvežilne pijače in celo zdravila.
Kofein je poživilo in spodbuja centralni živčni sistem. V zmernih količinah je lahko zelo koristen, vendar z njim ne smete pretiravati, ker lahko povzroči tudi številne težave. V zmernih odmerkih poveča pozornost, povzroča jasnejši in hitrejši tok misli, zmanjšuje utrujenost in povečuje budnost.
Že majhne količine povečajo občutljivost čutil, pospešijo delovanje srca in ožilja ter dvignejo krvni tlak, s čimer možgani dobijo več kisika, kar pivca poživi in mu omogoča ostati buden. Nasprotno so prevelike količine kofeina lahko zelo škodljive, saj povzročijo nespečnost, glavobol, razdražljivost in omotičnost, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak ter v skrajnem primeru celo smrt.
Kofein učinkuje na telo zelo hitro, saj se pospešeno absorbira v kri in doseže polno učinkovitost že 30 minut po zaužitju. V telesu se ne skladišči, ampak se po približno 24 urah v razgrajeni obliki izloči iz organizma.
Optimalno dozo si morate določiti sami, toda ne pozabite, da je v takšnih primerih vedno bolje nekoliko manj kot preveč.
Odvisneži in abstinenčne krize
Če sodite med množico nejevoljnežev, ki se zjutraj nikakor ne morejo zbuditi in normalno delovati, vse dokler se ne pocrkljajo s skodelico svoje najljubše kave, bodite pozorni na naslednje vrstice. Znanstveniki ugotavljajo, da kofein povzroča fizično odvisnost. Dokaz zasvojenosti je pojav abstinenčnih znakov, ki so posledica pomanjkanja kofeina v organizmu. Med najpogostejšimi so glavobol, utrujenost in bolečine v mišicah. Simptomi pri pravih odvisnežih običajno nastopijo 24 ur po zadnjem odmerku.
Neka raziskava je pokazala, da je minimalna dnevna količina kofeina, povezana z odvisnostjo, že v štirih skodelicah kave. Druge raziskave nasprotno trdijo, da mora biti za razvoj odvisnosti dnevna poraba kofeina mnogo večja. Svetujem, da verjamete v tisto, kar vam najbolj ustreza.
V današnji poplavi najrazličnejših odvisnosti in vsakodnevnih razvad kofeinska gotovo ni najhujša, čeprav nobena ni popolnoma varna in zdrava. Toda kaj hočemo, nekaterim užitkom se pod nobenim pogojem ne nameravamo odpovedati pa čeprav so škodljive za naše zdravje!
Lahko vam tudi škoduje
- Smrtni odmerek: Smrtni odmerek kofeina je približno 10 mg, kar je približno 170 mg/kg telesne teže. Za lažjo predstavo naj povem, da bi za smrtni odmerek morali zelo na hitro izpiti od 80 do 100 skodelic kave.
- Na črnem seznamu: Do leta 2004 je bil kofein na seznamu prepovedanih substanc Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Največja dovoljena koncentracija kofeina v urinu je bila 12 mg, ki se jo doseže že s popitimi petimi skodelicami kave. Na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 so lahko tekmovalci spet spili več kot štiri skodelice kave ali dva litra kokakole na dan.
- Hiter kot blisk: Kofein vstopi v krvni obtok skozi tanko črevo in želodec ter učinkuje že 15 minut po zaužitju. Kemijsko spada med ksantine in v telesu učinkuje na istih mestih kot prenašalec v osrednjem živčevju adenozin. Deluje tudi na področju, ki se imenuje retikularna formacija in je udeleženo v uravnavanju stanja zavesti in budnosti.
- Učinkovit analgetik: Kofein izboljša učinkovitost analgetikov, predvsem tistih za blažitev migrenskih napadov in glavobolov. Zato proizvajalci zdravil vključijo manjše odmerke čistega kofeina v svoje tablete. Tako tabletka proti bolečinam v povprečju vsebuje približno 50 mg kofeina, približno toliko kot v skodelici turške kave.
- Topilo za maščobe: Kofein pospeši presnovo, zato je sestavina številnih tabletk za uravnavanje telesne teže. Maščobo razgrajuje tako, da odcepi proste maščobne kisline, ki se hitro pretvorijo v energijo. Izkoristek pretvorbe maščobe v čisto energijo je kar za 30 % večji, če pred vadbo zaužijete kofein.
- Največji pivci: Američani zaužijejo več kot 20. 000 ton kofeina na leto. V povprečju ga na dan zaužijejo kar 363, 5 mg.
- Zaspani Skandinavci: V Evropi največ kave popijejo na Finskem, Švedskem, Danskem, Norveškem in v Belgiji. Vrli Skandinavci običajno popijejo skodelico vroče kave celo tik pred odhodom v posteljo.
- Zrno modrosti za konec: Kofein ne nevtralizira trenutnega delovanja alkohola v telesu, kar pomeni, da močna kava pijanega
Anja Jeneš
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?