Korenje spada med najdragocenejše in najboljše vrste zelenjave, ki jo lahko na veliko načinov vključite v svojo prehrano.
Izvira iz južne Azije, področja današnjega Afganistana, Irana in Pakistana, ni pa čisto znana zgodovina širjenja te kulture. Ve se le, da je v 10. stoletju začelo svoj pohod po Indiji in po vzhodnem Sredozemlju. V 12. stoletju se je korenje razširilo v Zahodno Evropo in na Kitajsko. Danes ga sejejo oziroma sadijo v Evropi, Aziji in Severni Ameriki.
Za telesno moč
Korenje vsebuje predvsem provitamin A in karoten, ki naj bi pomagal pri težavah z očmi. Bogat je tudi z vitamini B, C, E in H, vsebuje pa tudi veliko kalija, natrija, kalcija, magnezija, fosforja, žvepla, mangana, železa, bakra in cinka. Zaradi vseh teh sestavin uživanje korenja okrepi imunski sistem, krepi srce in ožilje, priporoča se nosečnicam in otrokom za rast. Poleg tega pripomore k lepši koži, pospeši celjenje ran, krepi sluznice v telesu, domnevno pa izboljša tudi moško plodnost in potenco.
V ljudski medicini korenje uporabljamo proti nervoznosti, astmi, boleznim kože, jeter, pri zlatenici in pri vnetjih črevesja.
Vsestranska uporaba v kuhinji
Korenje pogosto uživamo surovo, celo ali pa nastrgano in tudi toplotno obdelano v juhah, omakah, kuhano, dušeno in pečeno kot priloga k mesnim jedem. V juhah se pogosto kombinira z zeleno in čebulo. Sijajen je tudi sok iz korenja in pa kuhan korenčkov pire.
Priprava
Ne glede na to, ali boste jedli surovega ali ga boste kuhali, je treba korenje najprej oprati pod tekočo vodo in ga temeljito ostrgati ali celo olupiti.
Dva slastna recepta
Korenčkova solata s pomarančami
Za 4 osebe potrebujete:
- 350 g svežega korenja
- 100 g rozin
- 1 rumen čili
- 2 pomaranči/pol limone
- 4 žlice mešanice semen (bučna, sončnična ...)
- 3 žlice oljčnega olja
- pol žlice sladkorja
- sol in poper
Priprava:
1. Rozine zmešajte s sokom pol limone in oljčnim oljem. Korenje očistite, ga oplaknite pod tekočo vodo in ga grobo nastrgajte. Olupite pomaranči, ju razdelite na krhlje in odstranite belo kožico. Krhlje zrežite na koščke. Oplaknjen čili očistite, odstranite semenje in ga zrežite na tanke rezine.
2. Korenje stresite v večjo skledo in mu primešajte rozine, vključno s tekočino, čili, malce sladkorja, sol in poper ter solato za najmanj 30 minut postavite v hladilnik. Tik pred serviranjem jo potresite s semeni.
Korenčkove paličice z govedino
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 šopa korenja (nastrganega)
- 5 žlic arašidovega olja
- 2 mladi čebuli
- 1 strok česna
- 400 g goveje bržole (trakovi)
- 1 sesekljan čili
- 1 žlico limetinega soka
- 2–3 žlice sojine omake
- 2 žlici sezama
- 2 vejici koriandra
Priprava:
1. Korenje zrežite na paličice in jih približno 2 minuti blanširajte v vreli slani vodi. Vodo odlijte, paličice oblijte s hladno vodo in jih odcedite. V ponvi na 1 žlici olja popecite bele dele čebule. Dodajte sesekljan česen, ga malce popražite in oboje vzemite iz ponve. Obrišite jo s papirnato brisačo, v njej segrejte še 2 žlici olja in na njem z vseh strani približno 4 minute pecite meso. Tudi tega vzemite iz ponve, vanjo vlijte preostalo olje in na njem popecite korenčkove paličice.
2. V ponev stresite še vse druge sestavine, jed poprašite s čilijem in jo nakapajte z limetinim sokom, sojino omako in 1 žlico vode. Potresite s sezamom, sesekljano čebulo, porom in koriandrom.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem