V času pusta se je treba do sitega najesti, saj lahko le tako življenje prinese bogato letino, četudi je sicer revščina pri hiši. Zato objavljamo recepta za tradicionalne krhke flancate in kvašene miške.
Krhki flancati
• 25 dag moke • 2 jajci • 5 dag sladkorja v prahu • 2 dag masla • olje • 2 žlici ruma • ščepec soli • limonina lupinica • sladkor v prahu (za posipanje)
V posodo stresite moko, jajca, sol, sladkor in zmehčano maslo ter maso dobro pregnetite, da dobite gladko testo. Med gnetenjem dodajte rum in limonino lupinico. Če je testo pretrdo, dodajte malce mleka.
Testo pokrijte in pustite počivati eno uro. Nato testo razvaljajte in ga s koleščkom razrežite na pravokotnike. Pravokotnike zarežite in oblikujte flancate. Lahko si pomagate z daljšo pletilno iglo ali kar z roko. Za kratek čas, le toliko, da zlato porumenijo, jih polagajte v vroče olje.
Ocvrte flancate dobro odcedite in še tople potresite s sladkorjem v prahu.
Kvašene miške
• 30 g kvasa • 100 g rozin • 400 g moke • 1 jajce • 3 dl mleka ali vode • sol • 60 g sladkorja • sladkor v prahu • 2 žlici ruma, olje za cvrtje • naribana lupina 1 ekološko pridelane limone
Kvas raztopimo v nekaj žlicah mlačnega oslajenega mleka. Rozine in citronat operemo in namočimo v topli vodi. V večjo skledo presejemo moko, dodamo še jajca, mleko, sladkor, nastrgano limonino lupino in ščepec soli. Dodamo kvas, dobro stepemo v gladko sijoče testo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati 30 minut.
Rozine odcedimo in pokapljamo z rumom. V testo na hitro vgnetemo rozine, potem pa ga še enkrat pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut. Tik pred koncem vzhajanja segrejemo maščobo za cvrtje.
Vzhajano testo zajemamo z žlico in sproti polagamo v vroče olje. Miške po obeh straneh zlato rumeno ocvremo. Ocvrte miške poberemo iz maščobe, na kuhinjskem papirju dobro odcedimo, potem pa še tople potresemo s sladkorjem.