Pustni čas že trka na vrata, z njim pa prihaja tudi obdobje slastnih krofov.
Uigrane gospodinje imajo za peko krofov svojevrstne metode in trike, ki jim odlično uspevajo, toda manj vešči v peki pogosto delajo napako, zaradi katere namesto mehkih krofov nastanejo suhi ali preveč mastni. Na srečo je rešitev veliko preprostejša, kot ste morda pričakovali.
Preberite še:
Preverite trik, s katerim bodo vaši krofi okusni kot še nikoli
Najpogostejši vzrok za neuspele krofe je neprimerna temperatura olja. Prehladno olje namreč povzroči, da krofi vpijejo preveč maščobe in postanejo mastni. Po drugi strani pa tudi prevelika vročina olja ni ustrezna, saj se krofi v zunanjosti zažgejo, medtem, ko v notranjosti ostanejo surovi. Kakšna je torej idealna temperatura olja za cvrtje krofov? Med 175°C in 180°C, pravijo mojstri peke.
V kolikor nimate termometra za cvrtje, lahko uporabite preprost trik, ki vam bo pomagal. V olje spustite majhen kos testa in opazujte. Če testo prične cvrčati in rahlo plavati po površini, je olje pripravljeno za peko. V kolikor pa testo ostane na dnu ali se prehitro zapeče, temperatura ni optimalna za peko.
Bodite pozorni tudi na pravilno segrevanje olja. Prvo pravilo za optimalno segrevanje olja je, da ga ne poskušate na visoko temperaturo segreti prehitro, temveč ga segrevajte postopno in počasi.
Na zmernem ognju hkrati spremljajte, kdaj bo doseglo optimalno temperaturo za peko. Prav tako temperaturo ognja spremljajte med samim cvrtjem. Med peko več krofov hkrati lahko temperatura olja nekoliko pade, zato jo je potrebno občasno povišati.
Še nekaj uporabnih metod za pripravo popolnih krofov
Za pripravo slastnih in popolno dovršenih krofov lahko upoštevate še nekaj koristnih metod, ki so vam lahko v pomoč. Med njimi so:
Poskrbite za pravilno vzhajanje testa: Testo pustite dovolj časa počivati in vzhajati (med vzhajanjem se mora volumen podvojiti), da bodo krofi po sami peki lepe oblike in z značilnim obročem.
Po oblikovanju krofov jih pustite stati na toplem: Druga izmed skrivnosti za mehke in nadvse okusne krofe je, da jih po oblikovanju iz testa v krofe pred samo peko pustite stati na toplem od 10-15 minut.
Ne pecite preveč krofov naenkrat: Pri peki krofov je dobro upoštevati tudi to, da v ponev ne položite preveč krofov naenkrat, saj lahko to zniža temperaturo in povzroči neenakomerno cvrtje. V izogib temu jih naenkrat raje specite manjšo količino. Naj vam dobro uspejo in nadvse teknejo!
Vir: stil.kurir.rs
Novo na Metroplay: Če v svoj dan uvedete večerno raztezanje, boste naredili ogromno zase | LUŠTno je biti fit