Splošno prepričanje, da je pogrevanje krompirja škodljivo zaradi potencialne toksičnosti ali rakotvornosti, ne drži povsem. Čeprav pogrevanje že termično obdelanega krompirja ne bo neposredno povzročilo zastrupitve ali nevarnosti raka, je treba upoštevati en pomemben vidik.
Ko segrevamo krompir, se škrobna zrna v njem rekristalizirajo, torej reorganizirajo. To lahko povzroči spremembo teksture in sestave krompirja. Predvsem lahko zaradi tega postopka krompir postane težje prebavljiv, zlasti za ljudi, ki imajo že tako občutljiv želodec ali prebavne težave.
Ne spreglejte:
- Kako ugotovite, če so paradižnik ali kumare obdelani s kemikalijami? V pomoč vam bo ta preprost trik
- Se borite z odvečnimi kilogrami? To je 5 živil, ki jih lahko zvečer jeste brez skrbi, da bi se zredili
Ta učinek lahko še posebej opazijo ljudje, ki so bolj nagnjeni k napihnjenosti ali občutijo težo v želodcu po jedi. Čeprav pogrevanje krompirja ne predstavlja nevarnosti za zdravje v smislu toksičnosti ali rakotvornosti, lahko povzroči nelagodje v želodcu zaradi sprememb v strukturi krompirjevega škroba.
Kako ukrepati v primeru bolečega želodca?
Če ste slučajno že zaužili pogret krompir, in se spopadate z bolečinami v želodcu, obstajajo načini, da si opomorete.
Pijte veliko tekočine. Voda, čaj ali juha lahko pomagajo pri preprečevanju dehidracije, če se počutiš slabo ali če imaš drisko.
Odpočijte si. Lezit in se sprostite. Telo potrebuje energijo, da se spopade s slabostjo, zato mu dovoli, da počiva.
Ingver ali meta. Ingverjev čaj ali metin čaj sta naravna zdravila za slabost in lahko pomagata umiriti želodec. V primeru, da se vaše stanje ne izboljša, če dobite vročino ali drisko, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom.
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec