Krompir je na tanko narezala in z njim napolnila pekač za mafine … Rezultat je fantastičen! (VIDEO)

11. 10. 2023
Deli
Krompir je na tanko narezala in z njim napolnila pekač za mafine … Rezultat je fantastičen! (VIDEO) (foto: Posnetek zaslona | RecipeTin Eats YouTube)
Posnetek zaslona | RecipeTin Eats YouTube

Danes v zbirko receptov dodajamo še enega – sline se vam bodo cedile že ob branju.

Iz krompirja lahko pripravimo veliko različnih jedi in ni potrebno veliko, da to skromno zelenjavo spremenimo v nekaj tako slastnega, da je nemogoče reči ne.

Tu je recept za gratinirane krompirjeve kupčke. Ali zloženke. Kremaste in hrustljave hkrati, ki se jim nikakor ne boste mogli upreti.

Tako pečen krompir lahko postrežete kot prilogo glavni jedi (pripravite ga ob posebnih priložnostih in presenetite goste), si ga skupaj z jajci privoščite za zajtrk ali pa ga postrežete kot prigrizek na zabavi.

Za pripravo potrebujete naslednje sestavine:
  • 1,2 kg krompirja (izberite škrobnatega)
  • 30 g masla
  • 2 stroka česna (drobno nasekljajte)
  • 125 ml smetane
  • 1 žlička svežega timijana (ali ¾ suhega)
  • ½ žličke soli (oz. po okusu)
  • črni poper
  • 150 g sira grojer ali kateregakoli drugega lahko topljivega sira (naribajte)
Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

V kozici stopite maslo, nekaj ga uporabite za pekač – dobro premažite vse vdolbinice –, v preostanek vmešajte česen in na hitro pokuhajte (20 sekund). Nato dodajte smetano, solite ter poprajte po okusu in pustite naj mešanica lahno vre še približno 30 sekund.

Krompir olupite in na tanko narežite (približno 2 mm). Priporočamo uporabo rezalnika za zelenjavo.

Z rezinami napolnite vdolbinice pekača in vsak kupček prelijte z žličko mešanice masla in smetane. Uporabite polovico pripravljene mešanice.

Nato na vsak kupček položite nekaj naribanega sira in vdolbinice do vrha oz. malo čez rob (krompir se bo med peko posedel) napolnite s preostalim krompirjem.

Kupčke spet prelijte z mešanico masla in smetane in potresite s timijanom.  

Pekač dobro pokrijte s folijo in pecite 40 minut.

Po 40 minutah vzemite pekač iz pečice, odstranite folijo in z majhnim ostrim nožem preverite, ali je krompir pečen.

Ko je krompir pečen, na vsak kupček znova položite malo naribanega sira in pekač (brez folije) še za 10 minut postavite v pečico, oziroma dokler ni krompir zlato rjavo zapečen.

Preverite še:

Radi pečete torte? Ta nepričakovana sestavina poskrbi za najbolj rahlo in sočno testo! Vprašanje je le, ali jo upate dodati

 

 

 

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem