Priprava kruha je lahko precej zamuden postopek, a obstajajo določeni triki, s pomočjo katerih lahko prihranite nekaj časa.
Ne spreglejte:
- Lahko jih pijete vse leto: 3 zdravilni čaji, ki pomagajo ob prebavnih težavah, zmanjšujejo trebušne krče in napihnjenost
- Kardiolog opozarja: "Za večerjo se striktno izogibajte teh živil, saj zdravju srca naredijo več škode kot koristi"
Idealna temperatura
Kvas, kot ključna sestavina v procesu vzhajanja testa, pomembno spreminja svoje obnašanje glede na temperaturo, pri kateri se nahaja. Temperatura vode ali mleka, v katero dodamo kvas, naj bi bila med 40 in 46 stopinj Celzija – vse nad tem lahko povzroči propadanje kvasa.
Če pa je sobna temperatura pod 26 stopinj, bo kvas "len" in testo bo posledično potrebovalo več časa, da vzhaja. Prav tako sobna temperatura nad 32 stopinj ni dobra, saj lahko pride do pregrevanja kvasa.
Kljub temu se vam ni treba obremenjevati s temperaturo prostora samo zato, da bi spekli kruh; dovolj je, da pečico segrejete na temperaturo do 32 stopinj in jo izklopite, da ustvarite toplo in prijetno okolje za testo.
Dodajanje kisline
Dodajanje kisline v testo je podobno, kot da kvasu daste energijsko pijačo. Pomaga, da je kvas bolj aktiven, kar pomeni tudi krajši čas vzhajanja testa. Prav tako doda malo okusa, kar pomaga nadomestiti krajši proces fermentacije.
Kaj je fermentacija?
Fermentacija je proces, ko se kvas širi in ustvarja zračne mehurčke v testu.
Kisline, kot sta beli kis ali citronski sokovi, so zelo koristne tako za pospeševanje procesa kot za izboljšanje okusa.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"