Kaj se zgodi, če pojeste preveč kruha? Za TE 4 neprijetne posledice marsikdo sploh ne ve

12. 10. 2023
Deli
Kaj se zgodi, če pojeste preveč kruha? Za TE 4 neprijetne posledice marsikdo sploh ne ve (foto: Profimedia)
Profimedia

V marsikateri družini ne mine obrok brez kruha. Mnogi ga jedo celo s testeninami in drugimi ogljikovimi hidrati.

Ponudba na trgu ponuja več različnih vrst kruha, toda zaradi cenovne dostopnosti je še vedno veliko povpraševanja po belem kruhu. Kot poroča spletni portal Vem, kaj jem, Slovenci pojemo največ belega kruha na prebivalca v Evropi.  

Kakšne so morebitne posledice, če pojeste preveč kruha?

Pretiravanje v ničemer ni dobro in zdravniki opozarjajo, da ima lahko prekomerno uživanje kruha številne nezaželene posledice za naše zdravje.

Povečano tveganje za sladkorno bolezen

Strokovnjaki opozarjajo, da prekomerno uživanje kruha povečuje tveganje za sladkorno bolezen. Ob zaužitju kruha, ga prebavni sistem razgradi v sladkor, ki kasneje vstopi v krvni obtok. Da pa bi zmanjšali verjetnost skokov sladkorja, zaradi živil z višjim glikemičnim indeksom, kot je bel kruh, je bolje, da jih jeste z zdravo maščobo ali pustimi beljakovinami, da bi upočasnili prebavo in uravnali raven sladkorja v krvi. To pride še posebej v poštev osebam, ki imajo diagnosticirano sladkorno bolezen.

Povečanje telesne mase

Ena izmed posledic pretiranega vnosa enostavnih ogljikovih hidratov kot je bel kruh lahko vodi do neželenega povečanja telesne teže, saj kruh lahko povzroči prenajedanje in željo po hrani. Bel kruh je prav tako brez vlaknin in hranilnih snovi, kar pomeni, da boste hitro spet lačni in željni še več hrane.

Pomanjkanje energije

Medtem ko lahko kruh telesu zagotovi hiter porast energije iz ogljikovih hidratov, boste kmalu zatem občutili neizogibni padec, zaradi česar se boste počutili počasni in brez energije. Čeprav lahko energijo dobimo iz različnih živil, se veliko potrošnikov vsak dan odloči za kruh, ker je to enostavno, priročno in razmeroma poceni živilo, iz katerega se da pripraviti marsikaj. Tudi v tem primeru je ključno, da jeste kruh z veliko vlakninami in ga kombinirate z živili, ki bodo upočasnila prebavo in vam dala dolgotrajno energije.

Če na kruh že namažete vsaj arašidovo maslo, bo to ugodneje vplivalo na raven sladkorja v krvi, hkrati pa zagotovilo tudi dodatn vir beljakovin in zdravih maščob, svetuje nutricionistka Kristi Ruth. Dodaja še: »Jesti zgolj kruh ni idealno. Najbolje je jesti različna živila.  Če ste na primer navajeni, da je vaš edini zajtrk nekaj kosov toasta, poskusite pojesti le eno ali dve rezini in jih obložite z avokadom in narezanim trdo kuhanim jajcem.« 

Težave s prebavo in kožo  

Koža je odraz črevesja. Poleg prekomerne telesne teže in tveganja za sladkorno bolezen lahko prekomerno uživanje kruha povzroči tudi kožne težave kot so mozolji in  akne. Če uživate preveč kruha, so možne prebavne težave kot je na primer zaprtje, kar je posledica pomanjkanja vlaknin v prehrani. Tudi to je razlog, da je za ohranjanje zdravja ključnega pomena paziti na vnos kruha in se posluževati uravnotežene prehrane.    

Vir: eatingwell.com

Prisluhnite tudi podkastu:

Ksenija Benedetti iskreno o ljubezni do glasbe, kršenju pravil in uresničitvi najhujše nočne more.

 

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem