Kruh predstavlja živilo, ki si ga v številnih gospodinjstvih privoščijo vsakodnevno.
Na žalost se zaradi kratkega roka uporabnosti zavrže precejšnje količine kruha in podobnih pekovskih izdelkov. Slednje se lahko vsaj delno omili z načinom shranjevanja, ki omogoča daljšo svežino, predvsem v poletnem času, ko so temperature višje v primerjavi z drugimi letnimi časi.
Ne spreglejte:
- Štiri vrste kruha, ki jih jedo najdlje živeči in najbolj zdravi ljudje na svetu
- 6 sadežev, ki pomagajo pri hujšanju in preprečujejo maščobo na trebuhu
Kruha tudi poleti ne hranite ga v hladilniku
Če ste med tistimi, ki kruh najraje shranjujete v hladilniku, imamo za vas slabo novico. Strokovnjakinja za odpadno hrano, Sophie Trueman, namreč pravi, da hladilnik ni najbolj optimalen prostor za shranjevanje kruha.
Razlog se nahaja v tem, da to pospeši proces nastajanja plesni, kar je tvegano še zlasti za ljudi z alergijami in težavami z dihali. Večje tveganje za nastanek plesni se sicer zgodi predvsem zaradi procesa, k povzroči kristalizacijo molekul škroba pri nižjih temperaturah.
Najboljša mesta za shranjevanje kruha ob visokih temperaturah
Zmrzovalnik
Boljšo možnost kot shranjevanje kruha v hladilniku, predstavlja zmrzovanje, ki hkrati omogoča dolgotrajnejšo svežino. Prav tako lahko kruh odmrznete po potrebi in za večjo hrustljavost za nekaj minut popečete v pečici.
Vrečka za kruh iz blaga
Kruh lahko shranite tudi v vrečki iz blaga. »Ob tem ne pozabite, da če je kruh sveže pripravljen, ga ne shranjujte v nepredušni vrečki, saj ne bo dobil dovolj zraka. Vedno ga je najbolje shraniti v košari za kruh ali v vrečki iz blaga, da se ohladi na sobni temperaturi,« svetuje Truemanova.
V kolikor shranjujete kruh v papirnatih vrečkah, lahko daljšo svežino ohranite tako, da ga najprej zavijete v prtiček in šele nato shranite v papirnato vrečko. Ob tem lahko v vrečko položite še list navadne zelene, ki prav tako pripomore k daljši obstojnosti in svežini.
Hladna omara
Primerno mesto za shranjevanje sta tudi posoda za kruh ali hladna omara. Ob tem bodite pozorni, da je omara tudi suha in zaščitena pred toploto in vlago, ki sta najpogostejša vzroka za hitro pokvarljivost kruha.
Vir: klix.ba
Preberite še:
- Strokovnjak za dolgoživost razkriva, katero živilo bi vsak moral vključiti v svojo prehrano
- To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan uživate kruh
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić