Kuhanje brez maščob

25. 1. 2012
Deli
Voda namesto maščobe. (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Že od nekdaj velja prepričanje, da maščoba izboljša okus jedi. Toda meso, ribe in zelenjava so lahko brez dodane maščobe še bolj okusni in sočni, seveda, če jih pravilno pripravite.

Pod paro

V parnem kuhalniku vroča para objame zelenjavo, meso ali testenine z vseh strani. Živila se tako ne razmočijo in ohranijo vitamine, minerale in aromo. Pri tem načinu kuhanja lahko popolnoma opustite dodajanje maščobe in tudi soli. Enako velja tudi za kuhanje v sopari z luknjastim vložkom, ki ga postavimo nad vodo v lonec.

V pečici

Meso in ribe lahko v foliji za peko pripravite brez dodane maščobe ali tekočine. Ker aroma ne more uiti izpod ovoja, sestavine ohranijo svoj naravni okus. V vrečki za peko lahko z malo dodane tekočine pripravite tudi zelenjavo.

Pri peki v vrečki se ni treba odpovedati zapečeni skorjici na mesu: na koncu peke folijo na zgornji strani prerežite in meso še nekaj minut pecite, da se naredi skorjica. Predvsem za ribe, perutnino in zelenjavo je primerno soparjenje, dušenje ali kuhanje v pergamentnem papirju, ki ga uporabljate tudi za peko.

Brez zraka

Meso ali ribe lahko pripravimo v brezzračnem prostoru tako, da jih zavarimo v vakuumsko vrečko. Tako zrak ostane zunaj, okus in vitamini pa ostanejo v živilih optimalno ohranjeni. Živila v vakuumski vrečki kuhamo pri nizki temperaturi v vodni kopeli.

Lahka peka

Ponev poškropite z oljem v spreju, da nastane tanek maščobni film. Mimogrede: kolikor težja je ponev, toliko manj maščobe potrebujete za peko.