Že od nekdaj velja prepričanje, da maščoba izboljša okus jedi. Toda meso, ribe in zelenjava so lahko brez dodane maščobe še bolj okusni in sočni, seveda, če jih pravilno pripravite.
Pod paro
V parnem kuhalniku vroča para objame zelenjavo, meso ali testenine z vseh strani. Živila se tako ne razmočijo in ohranijo vitamine, minerale in aromo. Pri tem načinu kuhanja lahko popolnoma opustite dodajanje maščobe in tudi soli. Enako velja tudi za kuhanje v sopari z luknjastim vložkom, ki ga postavimo nad vodo v lonec.
V pečici
Meso in ribe lahko v foliji za peko pripravite brez dodane maščobe ali tekočine. Ker aroma ne more uiti izpod ovoja, sestavine ohranijo svoj naravni okus. V vrečki za peko lahko z malo dodane tekočine pripravite tudi zelenjavo.
Pri peki v vrečki se ni treba odpovedati zapečeni skorjici na mesu: na koncu peke folijo na zgornji strani prerežite in meso še nekaj minut pecite, da se naredi skorjica. Predvsem za ribe, perutnino in zelenjavo je primerno soparjenje, dušenje ali kuhanje v pergamentnem papirju, ki ga uporabljate tudi za peko.
Brez zraka
Meso ali ribe lahko pripravimo v brezzračnem prostoru tako, da jih zavarimo v vakuumsko vrečko. Tako zrak ostane zunaj, okus in vitamini pa ostanejo v živilih optimalno ohranjeni. Živila v vakuumski vrečki kuhamo pri nizki temperaturi v vodni kopeli.
Lahka peka
Ponev poškropite z oljem v spreju, da nastane tanek maščobni film. Mimogrede: kolikor težja je ponev, toliko manj maščobe potrebujete za peko.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?