Ste se lotili ponovoletne organizacije kuhinje? Potem s pulta hitro odmaknite naslednje stvari, ki ne bi smele imeti mesta tam.
Kuhinja je precej velik del doma, saj se tam skrivajo vsi prigrizki, kuhate hranljive obroke, jeste, se družite ... Zato je pomembno, da vzdržujete čistočo in poskrbite, da bodo površine primerne za pripravo živil. Ko boste naslednjič čistili (ali kar danes) s pulta pospravite naslednje stvari, ki jih ne bi smeli hraniti tam.
Kaj ne spada na kuhinjski pult?
Priročno je, da imamo nekatere stvari na dosegu roke, vendar moramo paziti tudi na to, kaj na pult pač ne sodi in bi morali vedno znova pripraviti pred kuhanjem.
Pripomočki za kuhanje
Prostor na pultu za kuhalnice, zajemalke in druge pripomočke je dobra ideja, vse dokler ne sežete po nečem, kar potrebujete in je prekrito z maščobo ter prahom. Tudi če tega ne vidite, se na stvareh čez dan nabira umazanija, s katero potem premešate vsebino lonca. Neokusno, kajne? Zato zanje raje najdite prostor v katerem od predalov. Poiščite kakšen organizator, ki vam bo olajšal iskanje, ko boste spet potrebovali pripomočke. Med kuhanjem boste porabili nekaj sekund več, vendar boste vedeli, da je vse, kar uporabljate, čisto.
Morda vas bo zanimalo tudi:
- TE stvari bi morali oprati v pralnem stroju (stavimo, da jih niste še nikoli)
- Bi vodo morali piti hladno ali toplo?
Noži
Ali nože hranite v nekakšen bloku, ki pravzaprav vzame veliko prostora na pultu in vam je pogosto v napoto? Enkrat za vselej se ga znebite, saj ni le nepraktičen, pač pa je lahko krivec za to, da so noži vedno topi in jih morate ves čas brusiti. Poiščite kakšen organizator nožev, ki ga lahko imate v predalu, ali magnetni trak, ki ga pritrdite na steno kuhinje. Pri slednjem nože oplaknite, da bodo čisti in pripravljeni za uporabo. Poleg tega je lahko precej nevarno, če nože puščate kar tako na pultu - slej ko prej se boste urezali in poškodovali.
Skodelice
Tisto "drevesce" na katerega lahko obesite skodelice je v trgovini izgledalo imenintno, v resnici pa vam je v napoto pri kuhanju, ali pa ste morali popolnoma preurediti stvari, da ste ga imeli kam postaviti. Poleg tega se v skodelicah nabira prah, zato jih morate ves čas splakovati. Bolje je, če prostor zanje najdete v kateri od omaric, če zares ne morejo biti tam, pa obesite kavlje, s katerih bodo lahko visele navzdol in bo manjša možnost za nabiranje nečistoč.
Živila v posodah
Moko, ovseno kašo, riž, polento, testenine in še kaj verjetno pretresete v posode in jih zložite v kotiček v kuhinji. Jih imate kar na pultu, ker poleg funkcionalnosti tudi lepo izgleda? Naj bo kvaliteta živila pomembnejša od izgleda, zato jih pospravite v omarice, kjer bodo v temnem in hladnejšem prostoru - tako se ne bodo pokvarila in jih bo varno uživati. Poleg tega boste imeli več prostora za delo na pultu.
Kaj lahko ostane na pultu?
Nekaj stvari lahko ostane na vašem pultu. Nanj postavite pripomočke, ki jih pogosto uporabljate ali jih želite uporabljati. Samo pomislite, kolikokrat boste iztisnili sok ali pripravili smuti, če bo sokovnik v zgornji polici, za katero morate splezati na stol? Verjetno malokrat. Naj bo nekje na pultu, da se spomnite in pojeste nekaj sadja - v takšni ali drugačni obliki. Seveda na pultu pustite tudi čajnike in kavomat, če ga uporabljate, tudi litoželeznim ponvam ne bo hudega.
Vir: The kitchn
Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju