Nadvse okusna sladica!
Za 12 kosov potrebujete:
- 500 g moke
- 220 ml mlačnega mleka
- 100 g zmehčanega masla
- 80 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 30 g kvasa
- 1 žlico olja
- ½ žličke nastrgane limonine lupinice
- ščepec soli
Za nadev:
- 400 g ribeza
- 250 g pasirane skute
- 1 jajce
- 50 g sladkorja v prahu
Za drobljenec:
- 80 g masla
- 80 g sladkorja
- 60 g moke
- 400 g grobo mletih mandljev
Priprava:
1 Kvas nadrobite na majhne koščke in jih prelijte z mlačnim mlekom. Dodajte 1 žličko sladkorja in 1 žličko moke. Premešajte, pokrijte s krpo in pustite, da mešanica vzhaja približno 15 minut. V drugi skledi penasto stepite rumenjaka, sladkor in zmehčano maslo. Dodajte limonino lupinico, presejano moko s soljo, kvašeno mešanico in olje. Postopoma dodajte preostalo mlačno mleko in dobro pregnetite testo. Dajte ga v skledo, jo pokrijte s kuhinjsko krpo in testo za 1 uro postavite na toplo.
2 Z naoljenimi rokami testo razvlecite po papirju za peko in lahno dvignite robove. Skuti primešajte jajce in sladkor. Razporedite po testu in potresite z ribezom. Moko pregnetite s koščki masla, sladkorjem in mandljem, s prsti naredite mrvice in jih potresite po ribezu.
3 Kolač naj na toplem vzhaja še 10 minut, nato pa ga 35 do 40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"