Pri zniževanju LDL oziroma "slabega" holesterola so vam lahko v pomoč naslednja živila.
Zdravo srce je temelj dolgega in kakovostnega življenja. Po besedah dr. Elizabeth Klodas, ameriške kardiologinje, najpomembnejši zaveznik v boju proti "slabemu" LDL holesterolu niso draga zdravila niti eksotična superhrana, temveč vlaknine.
"Zniževanje LDL holesterola je eden najučinkovitejših načinov za preprečevanje srčnih obolenj, najmočnejši naravni zaveznik v tem procesu pa so prav prehranske vlaknine," poudarja dr. Klodas, ki je svetovala na tisoče pacientov in objavila številne znanstvene študije.
Večina evropskih smernic priporoča dnevni vnos prehranskih vlaknin med 25 in 35 g pri odraslih (30–35 g za moške in 25–32 g za ženske), a v resnici jih naša prehrana pogosto vsebuje bistveno manj. Dr. Klodas zato izpostavlja pet živil, ki jih sama redno vključuje v svojo prehrano, da ohranja zdravje srca in zniža holesterol – in jih svetuje tudi drugim.
- Ovseni kosmiči: Pol skodelice (približno 40 g) dnevno zagotovi odličen vir topnih vlaknin, poleg tega pa antioksidante, ki krepijo delovanje žil in znižujejo krvni tlak
- Čičerika: Poleg vsebnosti vlaknin je bogata s kalijem in magnezijem, minerali, ki so ključni za uravnavanje krvnega tlaka. Ena skodelica kuhane čičerike (približno 165 g) vsebuje okoli 15 g beljakovin, 12 g vlaknin in četrtino priporočenega dnevnega vnosa železa.
- Rukola: Je odličen vir beta-karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A – ključnega za zdravje oči, kože in imunskega sistema, hkrati pa predstavlja pomemben vir vlaknin.
- Mandlji: Pest surovih mandljev (približno 23 g) prinese približno 3,5 g vlaknin, 6 g beljakovin in skoraj 40 % priporočene dnevne vrednosti vitamina E. Poleg mandljev so odličen vir vlaknin, beljakovin in omega-3 maščob tudi chia in lanena semena.
- Avokado: V povprečju avokado vsebuje kar 14 g vlaknin ter obilico vitaminov, mineralov in zdravih maščob.
"Ta živila ne le znižujejo holesterol, ampak tudi krepijo srce, podpirajo zdravje krvnih žil in na splošno prispevajo k dolgoživosti," zaključuje dr. Klodas.
Vir: zdravlje.kurir.rs