Koper je enoletna začimbna rastlina, ki zraste 40 do 120 cm visoko. Koper izvira iz centralne Azije, poznan pa je bil že med Egipčani kot zdravilo. Stari Grki in Rimljani so ga označevali kot simbol bogastva. V srednjem veku so dekleta verjela, da bodo imela v zakonu več besede, če na dan poroke skrijejo v čevelj vejico kopra.
Kot začimba se uporabljata njegovo seme in zelenje. Koper vsebuje kalij, kalcij in magnezij, pa tudi veliko vitamina C. Koper pospešuje tek, lajša prebavo ter deluje pomirajoče.
Odlično se poda k ribjim in mesnim jedem, skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, solatam, prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.
Filet lososa s koprom
Filet premažemo z olivnim oljem, rahlo solimo in popramo. Damo ga v pekač, premazan z malo olivnega olja, prelijemo s sladko smetano, dodamo še koper in rahlo pretresemo oziroma previdno premešamo, da se koper lepo razporedi po smetani. Damo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo približno 30 minut.
S filetom se lepo ujemajo testenine, tudi polnozrnate, da bo obrok bolj polnovreden.
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa