Le kdo ne obožuje slastnih češenj? Ta priljubljen sadež je poln vitaminov in mineralov, obenem pa je odličnega okusa. Češnje lahko uporabimo v različnih jedeh, ali pa si jih privoščimo kar tako. A pozor: tudi pri uživanju češenj je potrebna previdnost.
Veliko ljudi zaužije cel plod češnje s koščico vred, a na portalu Metropolitan opozarjajo, da je to veliko bolj nevarno, kot bi mislili.
"Če nenamerno pogoltnete peško, seveda ne boste kar takoj končali v bolnišnici. Vendar pa naj bodo ljudje, ki že imajo težave s prebavo in črevesjem, previdnejši glede tega," je za Večernji list pojasnila gastroenterologinja Vladislava Bulat.
Previdnost velja
Sezona češenj je že v polnem pogonu, zdravnica pa opozarja, naj bomo pri uživanju tega sadeža previdni, saj koščice niso tako nenevarne, kot mnogi mislijo.
"Pri osebah s šibkimi mišicami debelega črevesa lahko to povzroči precejšnje težave. Za stanje oslabljenih mišic črevesja so značilne določene razširitve, torej žepki, v katere lahko zaide koščica, se tam zagozdi in povzroči vnetje," je pojasnila zdravnica.
Dodala je še, naj posamezniki z zdravim želodcem in črevesjem ne zganjajo panike, če pomotoma zaužijejo peško.
Preberite več na Metropolitan.si
Morda bi vas zanimalo tudi:
Je hrana na naših policah sploh varna?
V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.
Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem